10 zaken die Advocaat aan te rekenen zijn na rampseizoen Feyenoord...

In het eveneens zo dramatisch verlopen seizoen 2014/2015 onder Fred Rutten eindigde Feyenoord met 59 punten, dat zijn er evenveel als dit seizoen onder Dick Advocaat. Na zijn eerste half jaar was iedereen laaiend enthousiast over 'De Kleine Generaal' maar die rollen zijn inmiddels omgedraaid.

Dit zijn tien zaken die Advocaat aan te rekenen zijn na het rampseizoen van Feyenoord.

1. Kapitaalvernietiging

Feyenoord heeft geld nodig en dat moet er snel mogelijk komen door spelers te verkopen. Dit seizoen is de transferwaarde van de spelers nauwelijks gestegen. Denk aan Haps, die Feyenoord nog behoorlijk wat geld zou kunnen opleveren. De linksback is de afgelopen maanden echter uit beeld geraakt en hierdoor is zijn transfer ook weer een stapje verder weg. Welke club is nu nog geïnteresseerd in Jørgensen? 

2. Spelers spelen zonder zelfvertrouwen

In interviews na verloren wedstrijden schuift Advocaat de schuld vaak naar de selectie. Boženík is niet het lievelingetje van Advocaat en dat laat hij ook merken. Door spelers als Boženík niet op te stellen en vervolgens ook nog te kleineren in de media daalt het vertrouwen alleen maar meer. 

3. Tactisch geklungel

Tactisch gezien was er vaak geen touw aan vast te knopen. Haps op linksbuiten, Jørgensen als invaller op het middenveld en het gelijkspel tegen FC Emmen thuis (1-1) is misschien wel het beste voorbeeld: Feyenoord had drie spitsen in de selectie zitten (Jørgensen, Boženík en Pratto) en Advocaat koos er voor om met Bryan Linssen als spits te spelen... 

4. Veel spelers zijn onder Advocaat niet beter geworden

Door zijn gebrek aan vertrouwen en speelminuten heeft Boženík dit jaar niet kunnen groeien. Ook Kökçü niet, die vorig jaar nog als Feyenoords grootste talent werd beschouwd. De 20-jarige Turk speelde, door de tactiek van Advocaat, heel het jaar niet in zijn gewenste positie (aanvallende middenvelder) maar samen met Toornstra iets naar achteren. 

5. Jeugdspelers kregen geen kans

Advocaat heeft niet bepaald oog voor de toekomst en liet dat ook dit seizoen merken. Terwijl technisch directeur Frank Arnesen druk bezig is met het Feyenoord van de toekomst, kiest Advocaat ervoor om spelers als Conteh en Wehrmann (na de winterstop verhuurd) op de bank te houden. Ook Achraf El Bouchataoui kreeg - tot de laatste wedstrijden toe - geen kansen, terwijl er soms geen één andere verdedigende middenvelder in de selectie zat.

6. Geen speelminuten voor Splinter de Mooij

Een opvallend verhaal kwam deze maand naar buiten. Feyenoord-speler Splinter de Mooij stopt met voetballen en gaat zich volledig focussen op zijn studie geneeskunde. Aangezien de laatste wedstrijd tegen RKC Waalwijk toch nergens meer om ging, riepen Feyenoorders op social media op om de 19-jarige middenvelder zijn eerste minuten in Feyenoord 1 te geven. Maar Advocaat besloot anders en Splinter de Mooij zat niet bij de wedstrijdselectie.

7. Er zat geen lef in het spel

Spelen tegen FC Utrecht met vijf verdedigers en elke wedstrijd het liefst zo ver mogelijk terughangen. Normaal gesproken zit Het Legioen nog op de tribunes om de spelers op te peppen, of om Advocaat terug te fluiten (letterlijk) maar nu zaten zij thuis en konden ze alleen maar toekijken hoe Feyenoord eeuwigdurend de bal in een U-vorm overspeelde op de helft van de tegenstander. Voorspelbaar, saai.

8. Resultaten bleven uit

Om de zoveel wedstrijden werd de doelstelling weer aangepast, steeds verder naar beneden. Inmiddels is het reguliere seizoen klaar en is Feyenoord 29 (!) punten achter kampioen Ajax geëindigd. Van de 34 wedstrijden werden er slechts 16 gewonnen en voor een club als Feyenoord is dat natuurlijk veel te weinig.

9. Hij was te trots om zelf op te stappen

Op 73-jarige leeftijd je laatste seizoen als coach vroegtijdig beëindigen is natuurlijk geen afscheid, daarom bleef Advocaat. Het was voor de club en voor Advocaat zelf beter geweest als hij een stapje terug zou doen. Dan zou Arne Slot het roer al eerder over hebben kunnen nemen of had Koen Stam het seizoen af kunnen maken. In dit scenario zouden er ook geen kosten voor een nieuwe trainer gemaakt hoeven worden.

10. Advocaat kan niet tegen kritiek

Vanuit de supporters is er veel kritiek op het tactisch beleid van Advocaat. In interviews schuift hij deze kritiek echter liever op de spelers af. Hij neemt geen verantwoordelijkheid voor zijn acties en verzint vaak een excuus waarin hij aangeeft dat de tegenstander 'een lastige ploeg om tegen te spelen' is.