Voorbeschouwing Feyenoord - Vitesse, opnieuw moeite voor de Rotterdammers?

Feyenoord is dit jaar een grote kanshebber voor de landstitel. De ploeg van Arne Slot kende een moeizame start van de competitie met twee gelijke spelen tegen Fortuna Sittard (0-0) en Sparta Rotterdam (2-2). Maar inmiddels is Feyenoord weer terug te vinden boven in de Eredivisie. Zaterdag hopen de Rotterdammers de goede reeks van zes overwinningen op rij door te zetten tegen Vitesse. 

Prestaties dit seizoen en belangen

Feyenoord staat vierde en hoopt met een overwinning in het spoor te blijven van koploper PSV. De Rotterdammers begonnen het seizoen dus met twee teleurstellende gelijke spelen, maar vervolgens werd er een reeks van zes Eredivisie-overwinningen neergezet, waardoor Feyenoord nu met vier punten achter de Eindhovenaren staan. 

Vitesse hoopt zaterdag 21:00 uur de goede reeks van Feyenoord te doorbreken. De ploeg van Phillip Cocu begon slecht aan het seizoen met vijf verliespartijen in de eerste zes wedstrijden. Vervolgens werd de belangrijke Gelderse derby tegen NEC wel gewonnen met 1-3 en werd er 0-0 gelijkgepeeld tegen Excelsior, waardoor Vitesse nu elfde staat. De Arnhemmers hopen te verrassen in De Kuip, waarmee ze hun plek in de subtop van Nederland in de toekomst terug willen veroveren. 

Laatste vier edities

In de laatste vier Eredivisie-edities heeft Feyenoord het zeer moeilijk tegen Vitesse thuis. Zo dateert de laatste overwinning van de Feyenoorders tegen Vitesse in De Kuip van het seizoen 2018/2019 toen ze met 2-1 wonnen. In het seizoen 2019/2020 eindigde de wedstrijd in een bloedeloos gelijkspel en de twee seizoenen daarna won Vitesse alle twee de wedstrijden met 0-1. 

Afwezigen

Feyenoord: Luka Ivanusec kampt nog altijd met een enkelblessure. De wedstrijden tegen Ajax, Go Ahead Eagles, Atlético Madrid en PEC Zwolle moest de Kroaat al aan hem voorbij laten gaan. Maar ook de wedstrijd tegen Vitesse is voor hem twijfelachtig en het is de vraag of hij minuten kan maken. Van Gernot Trauner wordt wel verwacht dat hij terugkeert van pijntjes die hij had opgelopen na een opeenstapeling van wedstrijden. Justin Bijlow is weer volledig fit. De doelman heeft 90 minuten gespeeld in een oefenwedstrijd, maar de vraag is of hij onder de lat begint tegen Vitesse. 

Vitesse: Bij Vitesse is de blessurelijst langer. Zo zullen er vijf spelers niet aanwezig zijn zaterdagavond: Davy Pröpper kampt met een knieblessure, Thomas Buitink met een kruisbandblessure, Fodé Fofana met een knieblessure en ook Mathijs Tielemans en Amine Boutrah zijn afwezig door blessureleed. 

Scheidsrechter en Tv-uitzending

De KNVB heeft scheidsrechter Bas Nijhuis voor de wedstrijd van zaterdag aangesteld. Nijhuis krijgt aankomend weekend hulp van assistenten van Charl Schaap en Marco Ribbink. Robin Hensgens is de vierde official. Stan Teuben is de VAR van dienst en wordt geassisteerd door Richard Brondijk. De wedstrijd wordt om 21:00 uur uitgezonden op ESPN 2.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers