Alles over Sporting Portugal, de tegenstander van Ajax

Ajax neemt het woensdagavond op in de Champions League tegen Sporting Portugal. Wat kunnen de Amsterdammers verwachten? Voetbalflitsen neemt het met je door.

Sporting Portugal

Trainer: Rúben Amorim

Positie in competitie: 2e (na vijf speelrondes)

Grote prijzen: 19 keer Portugees kampioen, 1 Europa Cup II

Sterspeler

De namen in de Sporting-selectie doen waarschijnlijk niet bij elke voetballiefhebber een belletje rinkelen, maar Pedro Gonçalves is in elk geval een man om in de gaten te houden: hij werd vorig seizoen met 23 goals topscorer van Portugal en leverde een belangrijke bijdrage aan de titel. Gonçalves zat ook bij de EK selectie van Portugal samen met middenvelder Joao Palhinha en oud-verdediger Nuno Mendes (vertrokken naar Paris Saint-Germain). De Uruguayaan Sebastián Coates speelt al sinds 2016 voor Sporting en leidt de defensie van zijn club. Voor Ajax is het een flinke meevaller dat nou juist die twee niet mee kunnen doen. Pedro Gonçalves is nog een week uit de roulatie en Coates is één wedstrijd geschorst.

Transfers

Sporting is deze transferperiode vrij rustig gebleven en dacht met een goede selectie het seizoen in te kunnen gaan. Echter werden er op de laatste dag nog twee transfers gerealiseerd, zowel uitgaand als inkomend. Als eerste werden Manuel Ugarte en Ricardo Esgaio voor twaalf miljoen euro binnengehaald, terwijl Rúben Vinagre is gehuurd van Wolverhampton Wanderers. Pablo Sarabia werd op de slotdag nog gehuurd van Paris Saint-Germain, waar Nuno Mendes de omgekeerde weg bewandelde. Paris Saint-Germain heeft voor Nuno Mendes wel een optie tot koop bedongen voor 40 miljoen euro. 

Prestaties vorig seizoen

Negentien lange jaren moest Sporting op een landstitel wachten: in 2002 was het voor het laatst gelukt, toen Cristiano Ronaldo nog in de jeugd speelde. Maar vorig seizoen was het eindelijk weer zover. Trainer Amorim werd in 2020 voor tien miljoen euro overgenomen van Sporting Braga en bouwde een bijna onverslaanbare kampioensploeg. Pas in de één na laatste speelronde van het seizoen werd er voor het eerst verloren - tegen aartsrivaal Benfica, dat wel - maar de buit was toen allang binnen. Sporting had ook alle gelegenheid om zich te concentreren op de eigen competitie, want in Europa was het al snel einde verhaal. Het Oostenrijkse LASK Linz won in de play-offs van de Europa League met 1-4 in Lissabon.

Historie

Nederlandse clubs winnen niet vaak van Portugese clubs: Sporting is zelfs verantwoordelijk voor een paar hardnekkige voetbaltrauma's in Nederland. AZ stond in 2005 op de drempel van de UEFA Cup-finale, totdat het in de laatste minuut van de verlenging misging. FC Twente maakte in 2009 iets vergelijkbaars mee in de blessuretijd van de Champions League-voorrondes. De regerend Primeira Liga-kampioen was eind 2019 nog Europa League tegenstander van PSV: na een 3-2 nederlaag in Eindhoven werd er thuis ondubbelzinnig wraak genomen, 4-1 in het Estádio José Alvalade.

Feyenoord-doelman vertrekt