Waar wordt FC Barcelona in het 'corruptieschandaal' precies van verdacht?

Het onderzoek naar het vermeende corruptieschandaal rondom FC Barcelona is in volle gang. Waar wordt de Catalaanse club precies van verdacht? Voetbalflitsen legt het uit.

Waar wordt FC Barcelona van verdacht?

Woensdag 15 februari werd bekend dat het Openbaar Ministerie van Spanje een onderzoek is gestart naar vermeende dubieuze betalingen van Barcelona aan een externe partij. De club uit Catalonië zou tussen 2016 en 2018 een bedrag van 1,4 miljoen euro hebben overgemaakt naar DASNIL 95 SL, het bedrijf van José Maria Enriquez Negreira. In die periode was Negreira de voorzitter van de technische scheidsrechterscommissie in Spanje. Naast de 1,4 miljoen euro voor DASNIL 95 zou Negreira vanaf 2001 ook nog ruim zeven miljoen euro op persoonlijke titel hebben ontvangen van de club.

FC Barcelona kreeg hulp met aanstelling van scheidsrechters

Wat stond daar tegenover? Volgens de openbaar aanklager kreeg Barcelona in ruil voor de betalingen hulp met de aanstelling van scheidsrechters op hun wedstrijden. "Barcelona bereikte en handhaafde een vertrouwelijke, mondelinge overeenkomst met Negreira, zodat hij in ruil voor geld handelingen kon verrichten die Barcelona ten goede zouden komen in beslissingen van scheidsrechters", zo klonk het medio februari.

Na de bekendmaking van het onderzoek trad Barcelona met een officiële verklaring naar buiten. Op de clubsite viel te lezen dat de betalingen aan het bedrijf golden voor technisch advies. Naar eigen zeggen ontving Barça in ruil voor het geld videorapporten van jeugdspelers in het Spaanse voetbal. "Een gangbare praktijk in het profvoetbal".

Ook Negreira kan zich niet vinden in de beschuldigingen, zo liet hij in februari weten. Volgens de voormalig scheidsrechterbaas is er nooit sprake geweest van een gunstige behandeling voor Barcelona. Opvallend genoeg viel de laatste betaling die Barça deed aan DASNIL 95 exact samen met het moment dat Negreira vertrok bij de scheidsrechterscommissie. Volgens voormalig voorzitter Josep Maria Bartomeu stopten de betalingen wegens bezuinigingen binnen de club.

Aanklacht tegen FC Barcelona wegens corruptie

Ongeveer een maand na de beschuldigingen werd Barcelona aangeklaagd wegens corruptie. De aanklacht richt zich op de club, voormalig clubpresidenten Bartomeu en Sandro Rosell en oud-scheidsrechtersbaas Negreira. De openbaar aanklager acht bewezen dat Barça in het verleden miljoenenbetalingen heeft gedaan aan Negreira.

Negreira is dinsdag 21 maart, elf dagen na de aanklacht, ondervraagd in het kader van het onderzoek. "Ik heb wedstrijden bekeken en de club geïnformeerd waarom bepaalde beslissingen werden genomen door de scheidsrechter in kwestie. Barcelona was volgens mij van mening dat ze benadeeld werden en andere teams juist bevoordeeld. Mijn werk was om mijn mening te geven over de arbitrage, technisch advies. Wat Barcelona wilde was dat alles neutraal was rondom de scheidsrechters", zo legde hij uit tijdens een ondervraging door inspecteurs. 

Hoe verklaart Negreira dat zijn werkzaamheden voor FC Barcelona tegelijkertijd stopten met het moment van aftreden als voorzitter van de scheidsrechterscommissie? "Dat heeft Barcelona besloten. Sterker nog: ik stuurde Bartomeu een brief en klaagde over contractbreuk", aldus Negreira, die stelt nooit een scheidsrechter of ex-scheidsrechter te hebben betaald met geld van Barcelona.

Feyenoord-doelman vertrekt