WK-deelnemers uitgelicht: Uruguay, La Celeste

Het WK 2022 in Qatar gaat 20 november van start. 32 landen strijden voor de felbegeerde wereldtitel en het belooft een waar spektakel te worden. Ter voorbereiding van het Wereldkampioenschap zoomen we in op alle 32 deelnemers. Een van de 32 deelnemers is Uruguay. De Uruguayanen wisten zich te kwalificeren nadat ze als derde eindigden in Zuid-Amerikaanse kwalificatie. Dit is alles wat je moet weten over Uruguay.

Geschiedenis van Uruguay op een WK

Uruguay heeft een rijke WK historie. Het Zuid-Amerikaanse land organiseerde én won het allereerste WK ooit in 1930. Ook in 1950 wist Uruguay het WK te winnen nadat ze bovenaan eindigde in de WK finalegroep met Brazilië, Zweden en Spanje. In de recente geschiedenis behaalde Uruguay voor het laatst een resultaat in 2010. In een groep met Mexico, Zuid-Afrika en Frankrijk eindigden de Uruguayanen als groepshoofd. Hierna werd er in de achtste finale gewonnen van Zuid-Korea en won Uruguay in de kwartfinale van Ghana op penalty’s. In de halve finale verloor Uruguay echter van Nederland met 2-3 waardoor de Uruguayanen de troostfinale moesten spelen. Hier bleek echter Duitsland te sterk met 2-3 waardoor Uruguay eindigde op de vierde plaats van het toernooi.

De ster van Uruguay: Federico Valverde

Federico Valverde is momenteel de man in vorm bij Uruguay. De middenvelder van Real Madrid is bezig aan een sterk seizoen en ook zijn trainer Carlo Ancelotti spreekt lovend over de jonge middenvelder. In 14 competitiewedstrijden wist Valverde tot nu toe zes doelpunten te maken waarbij ook nog eens twee assists gaf. In de Champions League maakt Valverde ook indruk. In vijf wedstrijden kwam Valverde twee keer tot scoren en gaf hij ook nog twee assists. Voor de nationale ploeg speelde Valverde ondertussen al 44 wedstrijden. Hier kwam hij tot nu toe nog tot vier doelpunten en één assist, maar dit zal hij graag willen verbeteren op het WK. Valverde is een speler met veel diepgang, is verdedigend en aanvallend sterk en zou zomaar wel eens een uitblinker kunnen zijn op dit WK.

Huidige bondscoach

De huidige bondscoach van Uruguay is Diego Alonso. Alonso werd op 1 januari 2022 aangesteld als manager en doet het tot dusver uitstekend. In de negen wedstrijden waar hij aan het roer stond als bondscoach, werden er maar liefst zeven gewonnen, één gelijk gespeeld en één verloren. Dit brengt Alonso op gemiddeld 2.44 punten per wedstrijd. Alonso heeft in zijn periode als trainer tot dusver drie prijzen gewonnen. In het seizoen 2015/16 werd hij met CF Pacheco landskampioen van Mexico en het jaar daarop won hij met CF Pacheco de CONCACAF Champions League. In het seizoen 2018/19 won Alonso voor het laatst een prijs. Dit was wederom de CONCACAF Champions League, die hij ditmaal won met CF Monterrey. De 47-jarige trainer zal zich graag op het WK willen bewijzen en zal er alles aan doen om de oude glorie dagen van Uruguay terug te brengen.