Vijf redenen waarom PSV gaat winnen van Real Sociedad

PSV staat donderdagavond tegenover Real Sociedad. In het openingsduel voor de Europa League moeten de Eindhovenaren in eigen huis zien af te rekenen met de Spaanse subtopper. Vijf redenen waarom PSV gaat winnen van Real Sociedad. 

Vorm

PSV is momenteel in bloedvorm. Dat waren de Eindhovenaren vóór de interlandperiode ook al, maar ze hebben die lijn doorgezet door met 0-3 bij AZ te winnen. Ondanks dat het seizoen net begonnen is lijkt alles erop te wijzen dat het een goed seizoen gaat worden. Sinds 2018 is er weer een prijs gepakt, welliswaar de Johan Cruijff Schaal, maar Ajax heeft daar toch nog een tikkie van gehad. De Champions League voorrondes liepen voortvarend en op een haar na werd het hoofdtoernooi niet bereikt. In de competitie is de ploeg van Roger Schmidt nog ongeslagen en weet na afgelopen weekend ook weer wat het is om een Eredivisie-topper te winnen. Real Sociedad is wel een ander kaliber dan Heracles of Cambuur, dus zal PSV aan de bak moeten om donderdag drie punten in Eindhoven te houden.

Formatie

Oefenmeester Roger Schmidt werd vorig seizoen vaak bekritiseerd door zijn opstelling. In Salzburg en Leverkusen, waar hij furore maakte, was de opstelling ook 4-2-2-2. In Duitsland en Oostenrijk zijn ze echter niet vies van wat vuile meters, dus was het 90 minuten lang 'Vollgas-Fussball'. In Eindhoven was dat systeem niet bekend, en waren aanvallers als Donyell Malen, Mohamed Ihattaren en Noni Madueke niet in staat om dat langer dan een helft vol te houden. Dit seizoen is de formatie echter anders, namelijk weer het oude 4-2-3-1 systeem waar Nederlandse spelers zich lekker(der) bij voelen. Mario Götze is de 'nummer 10' van PSV en kan zich laten inzakken om zich zo met het spel te bemoeien. Spelers als Eran Zahavi en diezelfde Götze kwamen vorig jaar laat in de selectie, waardoor ze niet op topniveau hebben kunnen acteren. Nu hebben beide spelers een lange voorbereiding meegedraaid en loopt het als een trein bij de Eindhovenaren.

Verdediging

Er is niet alleen een nieuw systeem, maar de verdediging is ook op de schop gegaan. Achterin moet het stabiel staan zodat creatieve spelers voorin makkelijk hun gang kunnen gaan. Aankoop André Ramalho is daar een belangrijke factor van. De 29-jarige Braziliaan mag dan uit de koker van Schmidt komen, maar dat maakt hem zeker niet minder belangrijk voor het elftal. Sterker nog, Ramalho zit zelfs in de spelersraad en is derde aanvoerder van de ploeg. Er wordt veel vertrouwen uitgesproken in de verdediger, die sinds kort ook een ander maatje achterin heeft gekregen. Armando Obispo speelt sinds de F-Pupillen al bij PSV en lijkt dit seizoen een basisplaats veroverd te hebben. Samen met Philipp Max en Phillipp Mwene vormen zij samen de verdediging. Het zegt veel over de defensie dat zelfs AZ nauwelijks aan kansen toe kan komen. Of Real Sociedad wél door de defensie heen kan snijden is nog maar de vraag.

Zahavi op dreef in Philips Stadion

Eran Zahavi is op Europese avonden een spits waar je op kan rekenen. De Israeliër was in de Champions League-voorrondes flink op dreef, in zes wedstrijden maakte hij 3 doelpunten en gaf hij drie assists. Wat heel toevallig is dat die doelpunten en assists allemaal in het Philips Stadion gemaakt werden. Tegen Galatasaray maakte Zahavi drie doelpunten en gaf één assist op Mario Götze, Tegen Midtjylland was dat een assist op Cody Gakpo en Noni Madueke. Real Sociedad zal moeten oppassen voor de topscorer aller tijden van Israël.

Sociedad

De laatste twee keer dat Sociedad in Nederland op bezoek kwam leverden dat geen overwinning op. De ploeg uit Baskenland kwam maar één keer een Nederlandse club tegen: AZ. In de vorige Europa League editie was Sociedad thuis nog te sterk met 1-0, maar in Alkmaar waren de kansen voor AZ. Een 0-0 stand werd uit het vuur gesleept en daar werd niet over gemopperd. De laatste keer dat de Spaanse subtopper op bezoek kwam was andermaal in Alkmaar. Op 31 juli verloor Erreala met 1-0 in een oefenwedstrijd. 

Feyenoord-doelman vertrekt