Voorbeschouwing: Weet Nederland Oostenrijk te verslaan?

Met vier punten is Nederland al verzekerd van een plaats in de achtste finales van het EK. In de laatste groepswedstrijd tegen Oostenrijk staat er nog veel op het spel voor het team van Ronald Koeman. Oranje kan nog steeds groepswinnaar worden, maar bij een tegenvaller tegen Oostenrijk ook zomaar op de derde plaats in groep D eindigen.  

Stand in Groep D: Wat staat er op het spel? 

Nederland en Frankrijk zijn in groep D, met ieder vier punten, al zo goed als zeker van een plek bij de laatste zestien deelnemers van dit EK. Oostenrijk staat met drie punten de derde plaats en moet winnen om Nederland te passeren. Polen, dat nog geen punten heeft behaald, is al uitgeschakeld en speelt zijn laatste groepsduel tegen Frankrijk om niks. Over de opstelling van Oranje liet Koeman weinig uit, maar wel dat Memphis Depay in de basis zal starten.

Minimaal een punt 

Door een punt tegen Oostenrijk te behalen, is Nederland zeker van een eindklassering bij de beste twee van Groep D. Nederland speelt hierbij in de achtste finales tegen de nummer twee van Groep F of Groep E. Bij een nederlaag tegen Oostenrijk zal Oranje als een van de beste nummers drie alsnog doorgaan naar de achtste finales, maar dan wacht er een wedstrijd tegen een groepswinnaar. 

Blikvangers Oostenrijk 

Na een 1-0 nederlaag tegen Frankrijk herstelde Oostenrijk zich met een 3-1 overwinning op Polen, dankzij doelpunten van Feyenoorder Gernot Trauner, Christoph Baumgartner en Marko Arnautovic. Trauner raakte vervolgens geblesseerd en zal het duel tegen Nederland niet meespelen. Middenvelder Marcel Sabitzer is één van de blikvangers bij Oostenrijk. De middenvelder staat symbool voor het systeem dat bondscoach Ralf Rangnick graag speelt: hoog intensief voetbal door middel van gegenpressing.  

Historie 

Het Nederlands elftal heeft al twintig keer tegen Oostenrijk gespeeld. Van deze twintig keer wist Nederland tien keer van de Oostenrijkers te winnen. Oostenrijk trok zes keer aan het langste eind en de twee landen speelden vier keer gelijk tegen elkaar. De laatste ontmoeting vond drie jaar geleden plaats op het vorige EK. Dit was net zoals dit jaar een wedstrijd in de groepsfase die met 2-0 werd gewonnen door Oranje. Pak 50x of 100x je inzet als Nederland Oostenrijk weet te verslaan. 

Feyenoord-doelman vertrekt