KNVB-aanklager wil Peter Bosz schorsen na interview over Makkelie

De aanklager van de KNVB heeft een voorstel gedaan om PSV-trainer Peter Bosz voor één wedstrijd te schorsen. Dit naar aanleiding van zijn kritische uitlatingen over scheidsrechter Danny Makkelie in een interview met ESPN. Volgens het Eindhovens Dagblad en Voetbal International hebben zowel de zestigjarige Bosz als PSV laten weten het niet eens te zijn met deze sanctie. De zaak ligt nu bij de tuchtcommissie van de KNVB.

Wat is er gebeurd tijdens PSV-Sparta Rotterdam?

In de laatste minuten van de wedstrijd PSV-Sparta Rotterdam, die eindigde in een 2-1 overwinning voor PSV, barstte Bosz in woede uit. Aanleiding was een moment waarbij PSV-speler Johan Bakayoko aan zijn shirt werd getrokken in het strafschopgebied van Sparta. Makkelie besloot geen penalty toe te kennen, wat voor Bosz onbegrijpelijk was. De trainer kreeg uiteindelijk een gele kaart voor zijn protesten.

Bosz was na afloop niet mild in zijn woorden. “Ik ben altijd wel boos op Danny Makkelie,” zei hij in een interview bij ESPN. Toen verslaggever Milan van Dongen vroeg of dit echt zo was, antwoordde Bosz zonder aarzeling: “Ik vind het helemaal niks. Ik denk dat als je dat beeld terugziet, hoe duidelijk moet het zijn? Of moet hij gaan liggen? Dit was denk ik een hele duidelijke.”

Reactie van Danny Makkelie

Makkelie, die inmiddels heeft gereageerd via het NPO Radio 1-programma De Perstribune, gaf aan verbaasd te zijn over de uitspraken van Bosz. Hij benadrukte dat er duidelijke afspraken zijn over het contact tussen scheidsrechters en spelers of coaches. “Dit is juist hét voorbeeld waarom van bovenaf is afgesproken dat alleen de aanvoerders met scheidsrechters mogen praten,” aldus Makkelie.

De scheidsrechter maakte ook duidelijk dat hij vindt dat Bosz, als trainer van een topclub, een voorbeeldfunctie heeft. “Zij hebben een voorbeeldfunctie, ook richting het amateurvoetbal en dit soort gedrag en uitlatingen hebben een negatieve invloed op het imago van voetbal. Volgens mij moeten we dit niet willen.”

Wat betekent dit voor Bosz en PSV?

Voorlopig moeten zowel PSV als Bosz afwachten wat de tuchtcommissie van de KNVB zal beslissen. Gezien het feit dat zij niet akkoord gaan met de voorgestelde schorsing, zal er mogelijk een zitting plaatsvinden. 

Waarom reageerde Bosz zo heftig?

Bosz stond erom bekend dat hij soms fel kan reageren langs de zijlijn, maar zijn uitspraken over Makkelie waren opvallend direct. Het lijkt erop dat Bosz zich enorm ergerde aan de manier waarop de wedstrijd geleid werd, vooral bij een cruciaal moment in de wedstrijd. Al wordt ook beweerd dat Peter Bosz al jarenlang ruzie met Danny Makkelie heeft na eerdere incidicenten.

Wordt de schorsing echt doorgezet?

Hoewel de aanklager van de KNVB een schorsing heeft voorgesteld, is het nu aan de tuchtcommissie om een definitieve beslissing te nemen. Mocht de commissie besluiten Bosz te schorsen, dan heeft hij de mogelijkheid om beroep aan te tekenen. Voor PSV en Bosz zal deze kwestie voorlopig nog niet voorbij zijn.PSV-trainer Peter Bosz riskeert schorsing na kritiek op Danny Makkelie. Lees hier alles over de mogelijke gevolgen en reacties. Wat betekent dit voor PSV?

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers