Voormalig Ajax-spelers luiden de noodklok: "Hoop écht op revolutie"

In gesprek met het Algemeen Dagblad hebben voormalig Ajax-spelers Sonny Silooy, Kiki Musampa en Stefan Petterson hun zorgen geuit over de gang van zaken in de Johan Cruijf ArenA. De drie heren vertellen wat hun op is gevallen in de voorgaande weken.

Musampa trapt af en wijst vooral naar de jeugdopleiding van Ajax. "Het begint met de identiteit van de club, en dan bedoel ik dat Ajax bekend is als opleidingsclub. We worden, of werden, geroemd om de spelers die doorbraken uit de opleiding. Dat gaat mijns inziens al veel langer fout, maar dat werd nog gecamoufleerd. Daarom is deze wake up call misschien wel goed. Ik hoop echt op een revolutie. Van onderuit naar boven moet alles worden schoongemaakt. Want dat we drie backs gaan halen, omdat we die blijkbaar niet hebben kunnen opleidingen, dat is echt het dieptepunt", luidt zijn oordeel.

Volgens Petterson heeft het afglijden van de Amsterdamse club ook te maken met het feit dat de huidige situatie nieuw is voor de club. "Deze situatie handelen, hebben ze nog nooit meegemaakt. Het is een compleet nieuwe ervaring. In mijn tijd stonden we al voor als we het veld opstapten. Zo groot was ons vertrouwen. De tegenstander had respect voor ons. Nu weten ze dat ze kunnen winnen in de ArenA", zegt hij. 

"Dat je nu zo realistisch moet zijn dat je hoopt op een vijfde plaats aan het eind van het seizoen. De vijfde plaats... Weet je, we blijven positief hoor. Ja echt. 19de kun je niet worden in deze competitie. Slechter dan nu kan het niet gaan", vult Silooy aan.

Ook interessant