Evgeniy Levchenko haalt hard uit naar Ajax: "Dan sponsort de club indirect de oorlog"

Evgeniy Levchenko vindt het een kwalijke zaak dat Ajax probeert om de Armeense middenvelder Eduard Spertsyan van FK Krasnodar over te nemen. Aangezien FK Krasnodar een Russische club is, en Rusland in oorlog is met Oekraïne, stelt de Oekraïner dat Ajax zodoende indirect de oorlog sponsort. 

In gesprek met De Telegraaf spreekt de voormalig middenvelder van onder meer Sparta, Vitesse en FC Groningen het volgende: "Als Oekraïner ben ik bevooroordeeld, maar als Ajax Spertsyan van Krasnodar koopt, sponsort men indirect de oorlog. Ik wil geen namen noemen, maar ik ben door veel clubs gebeld, omdat ze ermee worstelen of ze zaken kunnen doen met Russische clubs. Nee, Ajax heeft niét gebeld. Tegen iedereen die het horen wil, zeg ik dat het een morele kwestie is. Ik vind dat Nederlandse clubs geen bloed aan hun handen moeten willen hebben. Iedereen die geld naar Rusland overmaakt, participeert indirect in de oorlog."

Onbegrijpelijk

Ajax zou een bod van tien miljoen euro hebben uitgebracht op Spertsyan, die ook over een Russisch paspoort beschikt. Dat Ajax vorig jaar nog een benefietwedstrijd speelde tegen Shakhtar Donetsk om juist Oekraïne te helpen in tijden van oorlog maakt het voor Levchenko nog lastiger te begrijpen: "Dat maakt de huidige handelswijze van Ajax voor mij onbegrijpelijk. Het is gek dat je achter Oekraïne zegt te staan en een jaar later indirect Rusland steunt. Natuurlijk snap ik ook het belang van Spertsyan en dat dit een mogelijkheid is om hem uit Rusland weg te halen. Maar ik zeg echt: Ajax, niet doen!"

Ook interessant