Alles wat je moet weten over Aston Villa; tegenstander van Ajax

Ajax wacht een lastig tweeluik met Aston Villa in de Conference League. De club uit Amsterdam moet het allereerst donderdag opnemen tegen de huidige nummer vier van de Premier League, waarna het op donderdag 14 maart afreist naar Birmingham. Dit is alles wat je moet weten over Aston Villa.

Ontmoetingen met Ajax

Ajax trad slechts één keer aan tegen Aston Villa. Dit gebeurde in de groepsfase van de UEFA-cup in 2008. De Amsterdammers wisten de club uit Birmingham met 2-1 de baas te zijn.

Opgericht, stadion en prijzenkast

Aston Villa Football Club werd opgericht in 1874. De club speelt zijn thuiswedstrijden in Villa Park, gelegen in Birmingham. Villa Park is sinds 1897 het thuisstadion van de club en heeft een capaciteit van meer dan 42.000 toeschouwers. De club won tal van binnenlandse en internationale trofeeën, waaronder de Engelse Football League (nu Premier League), de FA Cup en de UEFA Champions League/European Cup.

Successeizoen en AZ-beul 

Aston Villa staat momenteel op een knappe vierde positie in de Premier League. Na 27 wedstrijden staat de club op een puntenaantal van 55, dit dankzij 17 overwinningen en vier gelijke spelen. Er werd ‘slechts’ zes keer verloren tot nu toe. In de groepsfase van de Conference League eindigde de club op de eerste plek met 13 punten uit zes wedstrijden. In de groepsfase werd AZ tweemaal verslagen: 1-4 en 2-1.

Tekst gaat verder onder de video

Trainer Aston Villa 

Unai Emery is sinds 1 november 2022 in dienst bij Aston Villa. Nadat hij halverwege het seizoen instapte, werd er knap Europees voetbal afgedwongen door zevende in de competitie te eindigen. Dit jaar ligt de club op koers voor Champions League-voetbal, iets wat een ongekende prestatie zou zijn voor Aston Villa en Unai Emery. In het verleden was Emery werkzaam bij onder meer Valencia, Spartak Moskou, Sevilla, Paris Saint-Germain, Arsenal en Villareal. Emery won viermaal de Europa League en heeft dus flink wat ervaring met het winnen van Europese prijzen. 

Ajax moet letten op deze spelers van Aston Villa 

De grote naam in de punt van de aanval bij Aston Villa is Ollie Watkins. De 28-jarige spits beleeft één van zijn beste seizoenen ooit, en staat in de Premier League op 16 doelpunten en 10 assists in 27 wedstrijden. Daarnaast moet Ajax rekening houden met middenvelder Douglas Luiz, die naast zijn fijne passes en defensieve kwaliteiten, ook een neusje voor de goal heeft. Voor hem staat de teller inmiddels al op tien doelpunten en acht assists in 38 wedstrijden in alle competities. Ten slotte is Emiliano Martínez als sluitpost actief voor de club uit Birmingham. Dus mocht Ajax op strafschoppen uitkomen, dan weet het alvast wat het te wachten staat.

Tekst gaat verder onder de video

Nederlanders bij Aston Villa 

Zes Nederlanders kwamen voor Aston Villa uit. Van Anwar El Ghazi tot George Boateng, deze Nederlanders droegen het shirt van de club uit Birmingham.

Sil Swinkels

Sil Swinkels speelt momenteel voor de onder 23 van Aston Villa, maar mocht al wel zijn debuut maken voor het eerste elftal van de club. Dit deed de 20-jarige verdediger in 2021. Hij mocht 15 minuten meedoen in het met 1-4 verloren FA Cup-treffen tegen Liverpool.

Anwar El Ghazi 

Anwar El Ghazi is de één na laatste Nederlander die voor Aston Villa uitkwam. Dit deed hij van 2018 tot en met 2022. Hij schopte het tot 119 duels waarin hij goed was voor 26 doelpunten en 16 assists. Eerder liet hij zich uit met zijn voorspelling over het tweeluik tussen zijn oud-werkgever Ajax en Aston Villa. 

Ron Vlaar 

Ron Vlaar kwam drie seizoenen voor Aston Villa in de Premier League uit. Dit deed hij van 2012 tot en met 2015. In deze periode kwam hij tot 88 duels waarin hij goed was voor twee doelpunten en drie assists.

Tekst gaat verder onder de video

Karim El Ahmadi 

Karim El Ahmadi werd door Aston Villa in de zomer van 2012 voor 2,8 miljoen euro bij Feyenoord weggehaald. Hij kwam twee seizoenen voor de club uit Birmingham uit. In 56 duels kwam El Ahmadi tot drie doelpunten en één assist. 

Wilfred Bouma 

Wilfred Bouma vertrok in de zomer van 2005 voor een transfersom van 4,7 miljoen euro van PSV naar Aston Villa. Vijf jaar later kwam hij gratis weer naar Eindhoven. In zijn tijd bij Aston Villa kwam Bouma tot 90 duels, 1 doelpunt en twee assists. 

George Boateng 

George Boateng is de Nederlander die het vaakst in actie kwam voor Aston Villa. Hij was drie jaar actief bij de club en ontwikkelde zich tot een belangrijke speler op het middenveld. Boateng kwam 134 keer voor Aston Villa uit, waarin hij vijf keer doel trof en één keer een assist gaf.

Alles over Ajax - Aston Villa

De fans van Aston Villa waren in grote groepen aanwezig, zo brachten ze veel sfeer mee naar Amsterdam. Ajax liet zich zien met een spectaculair spandoek, vlaggetjes, vuurwerk en sjaaltjes. Bij rust werd er positief gesproken over het spel van de Amsterdammers en in de cijfers vielen een aantal spelers erg op