Steijn haalt uit naar Maduro en psychologe: ‘Dat wijf van Almere...’

Maurice Steijn heeft tijdens zijn verschijning bij Rondo op Ziggo Sport kritiek geuit op Hedwiges Maduro en Annemieke Zijerveld, de clubpsychologe van Almere City FC.

In oktober beschuldigde Zijerveld Steijn van 'zwak leiderschap' als trainer van Ajax, een claim waar Steijn maandagavond op reageerde, verwijzend naar haar als "dat wijf van Almere..."

 Clubpsychologe van Almere City FC

“Zij beticht je vanaf een foto... Ik weet zeker dat je elke week foto’s kan maken van trainers die zo zitten (met hun hand voor hun gezicht, red.) of die denken: Jezus, wat gebeurt er… Die maken ze van iedereen. Het voelde heel slecht dat dat met informatie vanuit mijn staf kwam.”

Tijdens het praatprogramma op Ziggo werd de situatie rondom het omstreden interview van Zijerveld op Radio 1 besproken.

Radio 1 interview met psychologe Almere City op X, voorheen Twitter

Presentator Wytse van der Goot suggereerde dat Zijerveld mogelijk beïnvloed was door een van Steijns assistenten. Hedwiges Maduro, met wie Zijerveld eerder bij Almere City FC samenwerkte. Steijn reageerde hierop door te benadrukken dat hij het zeer betreurt dat dergelijke informatie mogelijk vanuit zijn eigen staf was gelekt.

“Kijk, je bent met zijn vijven in de trainerskamer en dan moet je elkaar onvoorwaardelijk steunen. Als je dan het gevoel hebt dat van die vijf er één een andere weg bewandelt...”

"Dat wijf van Almere"

Marco van Basten leek niet op de hoogte te zijn van de kwestie en vroeg Steijn om verduidelijking. Steijn verwees opnieuw naar Zijerveld: "Nou, dat wijf van Almere." Waarop Van Basten dat corrigeerde met: 'die vrouw'. 

Steijn erkende de correctie en ging verder met zijn verhaal. Van der Goot legde vervolgens uit wat Zijerveld precies had gezegd op de radio, waarbij hij benadrukte dat Maduro nauw contact had met haar.

Steijn bevestigde dat vertrouwen in zijn assistenten van cruciaal belang is en benadrukte dat er vertrouwelijke zaken binnen zijn staf waren besproken. Hij onthulde dat er meer speelde dan alleen het incident met de psychologe, wat ook bekend was bij zijn stafleden en Maduro zelf. Steijn suggereerde dat het incident de onderlinge relaties binnen zijn team onherstelbaar beschadigde. 

Steijn wilde van Maduro af

“Dat (met de psychologe) was niet het enige dingetje wat er zich heeft afgespeeld in die periode. Dat is binnen mijn staf gebleven. Mijn stafleden weten dat en Maduro ook. Dat hebben we zoals wij nu zitten destijds ook recht in zijn gezicht gezegd. Dat zat in die één of twee weken voordat we uit elkaar zijn gegaan. Toen zijn er harde noten gekraakt en dan is iets wel onherstelbaar beschadigd in zo’n trainerskamer. Niet alleen bij mij, hè. Want er zaten nog meer mensen in die staf die dat ook zo voelden. Dit verhaal is overigens ook bij de spelersgroep héél slecht gevallen. Die hadden ook zoiets van: wat gebeurt hier nou? Waarom ik hem er niet uit heb gegooid? Dat was uiteindelijk wel de bedoeling. Als we na FC Utrecht-uit besloten hadden om door te gaan, was dat zonder Maduro geweest.”

Reactie Maduro op beschuldigingen dat hij Zijerveld zou hebben beïnvloed

Maduro had in oktober al gereageerd op de beschuldigingen dat hij Zijerveld zou hebben beïnvloed. Hij stuurde een bericht naar Wilfred Genee waarin hij verklaarde dat het ongepast is om over andere teams te praten, en dat hij het niet eens was met Zijervelds uitspraken, vooral omdat ze allebei werkzaam waren bij Eredivisieclubs.

Johan Derksen en René van der Gijp namen het in Vandaag Inside wel op voor Almere City-sportpsycholoog Annemieke Zijerveld

Lees ook: Steijn wilde heel ander Ajax dan Mislintat