'Jerdy Schouten had bijna bij Excelsior Maassluis gespeeld'

Jerdy Schouten had een profcarrière bijna op zijn rug kunnen schrijven. De middenvelder van PSV heeft in zijn jeugd veel meegemaakt op het gebied van blessures en koos er op een gegeven moment bijna voor om bij de amateurs van Excelsior Maassluis te gaan voetballen.

Schouten schittert inmiddels in het shirt van PSV op het hoogste niveau van Nederland. De middenvelder heeft daarnaast ook in de Champions League al bewezen dat hij mee kan in grote wedstrijden. In zijn tienerjaren leek dit echter niet het toekomstperspectief van Schouten te zijn. De middenvelder kampte in zijn tijd bij ADO Den Haag met een scheenbeenontsteking en kreeg daardoor geen contract bij de Hagenezen. Rop Meppelink, voormalig hoofd jeugdopleiding bij ADO, vertelt aan het Eindhovens Dagblad dat Schouten een doorbijter was. "Hij had op dat moment al veel overwonnen."

Bijna naar de amateurs

Schouten kwam nog niet in aanmerking voor een contract en vertrok bijna naar de amateurs van Excelsior Maassluis. Met een onkostenvergoeding slaagde ADO er toch in hem binnenboord te houden. "Ik heb me daar hard voor gemaakt en ben blij dat hij is gebleven, want als hij echt naar de amateurs was gegaan had hij zomaar verloren kunnen gaan voor het profvoetbal. In Maassluis had hij best wat kunnen verdienen en wat extra kunnen werken. Vaak kiezen jongens daar dan voor", aldus Meppelink. 

Meppelink zag het echter toen al zitten in de middenvelder van PSV. "Het niveau van de passing en ook het vermogen om daarmee een linie over te slaan? Dat zat er al heel vroeg in. Het ziet er heel eenvoudig uit wat Jerdy doet, maar de snelheid waarmee hij het kan is soms onwaarschijnlijk. Het doet me echt goed om hem nu in de top van de eredivisie te zien. Vooral hemzelf gun ik het, want het is een geweldig nuchtere en aardige jongen ook."

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers