Jan Boskamp hervindt zin in leven na diepe depressie

Jan Boskamp, de geliefde voetbalanalist en voormalig profvoetballer, heeft een zware periode achter de rug waarin hij zelfs dacht aan euthanasie. Na het verlies van zijn kleinzoon Dennis en ernstige gezondheidsproblemen, raakte Boskamp diep in de put. Maar inmiddels gaat het gelukkig beter met hem.

Wat veroorzaakte Boskamps depressie?

Rond de jaarwisseling van 2022 op 2023 kreeg Jan Boskamp te maken met een reeks gezondheidsklachten. Hij werd opgenomen op de intensive care door een combinatie van hartproblemen, het RS-virus en een longontsteking. Deze fysieke problemen kwamen bovenop het immense verdriet dat hij voelde na het overlijden van zijn negentienjarige kleinzoon Dennis, die zichzelf in 2021 van het leven beroofde.

“Toen de dokter bij me kwam, zei ik: ‘Laten we ermee stoppen, ik hoef niet meer’,” vertelt Boskamp openhartig in een interview met Privé. Zijn dokter drong erop aan om door te vechten. Met de steun van zijn arts en omgeving wist Boskamp uiteindelijk weer hoop te vinden.

Hoe kijkt Boskamp nu naar euthanasie?

De voetbalanalist is helder over zijn visie op het leven: hij wil niet als een kasplantje verder. “Ik heb afgesproken dat, als ik ooit in een situatie kom waarin ik niet meer zelf kan functioneren, ik euthanasie wil,” legt Boskamp uit. Deze duidelijke afspraken geven hem een gevoel van controle over zijn leven, wat hem rust biedt.

Hoe beïnvloedde het verlies van zijn kleinzoon Dennis hem?

Het overlijden van zijn kleinzoon veranderde Boskamps wereld drastisch. De oud-speler van Feyenoord worstelt nog steeds dagelijks met het verdriet. “Toen mijn zoon belde die bewuste avond, zonk de grond onder mijn voeten weg,” herinnert hij zich. “Mensen zeggen weleens dat verdriet slijt, maar dat is niet zo. Ik denk er nog voortdurend aan.” Boskamp deelt hoe belangrijk zijn familie voor hem is, en hoe moeilijk het verlies van Dennis blijft.

Wat heeft Boskamp geholpen om de draad weer op te pakken?

  • Zijn sterke band met zijn familie gaf hem steun.
  • Boskamp zoekt ook kracht in het praten over zijn gevoelens.
  • Zijn werk als analist biedt afleiding en een doel.

Hoe kijkt Boskamp nu naar de toekomst?

Ondanks zijn donkere gedachten heeft Boskamp de zin in het leven teruggevonden. Hij waardeert de kleine momenten meer en richt zich op wat hij nog wél kan doen. 

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers