Luxeprobleem in aantocht voor Slot: wat te doen bij terugkeer Trauner?

Zaterdagavond werd het nog maar eens duidelijk: Arne Slot gaat bij de terugkeer van Gernot Trauner te kampen krijgen met een luxeprobleem. Lutsharel Geertruida speelde Vangelis Pavlidis uit de wedstrijd en was een cruciale factor in de opbouw. Marcus Pedersen maakte Jesper Karlsson het voetballen onmogelijk. Ondertussen is Mats Wieffer op het middenveld bezig aan een solide reeks wedstrijden.

Dat Trauner moet terugkeren in het elftal van Slot lijkt geen vraag, maar voor wie? Geertruida benadrukte in het duel met de Alkmaarse titelconcurrent dat hij zich centraal achterin net zo goed staande houdt als op de back positie. Misschien nog wel beter. In een nieuwe rol lijkt de 22-jarige verdediger sterker dan ooit. Geertuida van die positie vandaan halen lijkt voor zijn eigen ontwikkeling in ieder geval niet de beste optie. 

Verdedigende zekerheid of aanvallende impuls?

Als het dan toch moet, dan ligt een switch naar de vertrouwde rechtsbackpositie het meest voor de hand. Daar staat momenteel Pedersen, die zijn goede wedstrijd tegen AZ zaterdag bekroonde met het maken van de winnende goal. Met Geertruida op de backpositie zal de Rotterdamse achterhoede zekerder op haar poten staan. Daarengtegen zal met het verdwijnen van Pedersen ook de rush van de Noor, en daarmee een aanvallende impuls, wegvallen. 

Schuiven op het middenveld?

Mocht dat laatste voor Slot inderdaad zwaarder wegen dan de verdedigende plus die Geertruida mee zal nemen naar de flank, dan kan hij er, net als eerder dit seizoen, ook nog voor kiezen om Geertruida naar het middenveld te schuiven. In de laatste wedstrijden spelen Orkun Kökcü en Mats Wieffer echter zeer solide. Bovendien is Quinten Timber er nog en werkt ook Sebastian Szymanski aan zijn herstel. 

'Never change a winning team'

Bovenstaande argumenten in overweging nemend zou Slot wellicht tot de conclusie kunnen komen dat er simpelweg even geen plek is voor de dertigjarige Oostenrijker. Geen basisplaats voor de man die door de spelers The General wordt genoemd, dat zou ze echter vreemd in de oren klinken. Aan de andere kant zal ook Slot de eeuwenoude uitspraak van Alf Ramsey ('never change a winning team') kennen. Ramsey droeg zelf overigens ook de bijnaam The General en werd vrijwel altijd opgesteld. Zo gaat dat immers vaak met iemand van een hoge rang.