Spelerspaspoort Yorbe Vertessen (profiel)

Spelerspaspoort van Yorbe Vertessen, spits van PSV.

In juli 2009 vertrok Vertessen uit België voor het avontuur bij PSV. De Belg doorliep diverse jeugdelftallen, voordat hij op 23 september 2019 zijn debuut in het betaald voetbal mocht maken. In de wedstrijd van Jong PSV tegen Cambuur mocht hij dertien minuten voor tijd invallen. Anderhalf jaar later mocht hij dan ook zijn debuut in het eerste van PSV maken. In december 2020 mocht hij tegen FC Utrecht als invaller 22 minuten meedoen. Diezelfde winter werd Vertessen officieel overgeheveld naar de A-selectie, waar destijds Roger Schmidt aan het roer stond.

In zijn debuutseizoen kwam Vertessen uiteindelijk achttien keer in actie voor PSV, waar hij voor het beloftenelftal nog vijf keer speelde. Een seizoen verder en Vertessen begint een bekender gezicht te worden bij PSV. De spits mag in de drie verschillende Europese competities minuten maken. Zo zien we Vertessen in actie tijdens de CL-kwalificatie van PSV, de groepsfase van de Europa League en de knock-outfase van de Conference League. In het seizoen 2021/22 komt zijn totale teller op 43 optredens te staan, waarin hij goed is voor negen doelpunten en vijf assists. Met PSV kroont hij zich ook nog eens tot bekerwinnaar.

Toch ziet het er een seizoen later allemaal heel anders uit. Slechts twaalf keer mag de Belg minuten maken bij PSV, voordat hij in de winter van 2023 verhuurd wordt aan Union Sint-Gillis. Terug in zijn geboorteland scoort Vertessen in twintig wedstrijden slechts vier keer en geeft hij drie assists. In Eindhoven lijkt zijn toekomst niet meer te liggen en een vertrek dichtbij.

Desondanks lijkt Peter Bosz het vertrouwen in de Belg te houden. Na zijn korte invalbeurt van vier minuten in de Johan Cruijff Schaal, mag hij in de in de voorronde van de Champions League wederom invallen. In de Eredivisie verzilvert hij zijn invalbeurt tegen FC Utrecht met een doelpunt, waarna hij in de return tegen Sturm Graz aan de aftrap mag verschijnen.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers