Top 5-ploegen aan de Volendamse Dijk: de laatste jaren een garantie voor spanning

FC Volendam is het seizoen nog niet zo fleurig begonnen als het het vorige seizoen afsloot. Na twaalf wedstrijden staat de teller op zes schamele punten. En dan staat in speelronde 13 ook nog eens het treffen met Feyenoord op het programma. Toch hoeft dat voor de mannen van Wim Jonk niet te betekenen dat ze weer een kansloze middag gaan beleven. De laatste drie keren dat de Vollendammers aan De Dijk een ploeg uit de huidige top vijf troffen, bleef het namelijk telkens spannend tot de laatste noot.

1. Lastige, ijskoude bekeravond voor PSV

Ongeveer twee jaar geleden werd PSV in de tweede ronde van de KNVB Beker gekoppeld aan FC Volendam. In de wetenschap dat Roger Schmidt op de bank over slechts vijf veldspelers zou beschikken, reisden de Eindhovenaren op een ijskoude avond af naar Noord-Holland. Jonk liet zijn mannen een fantastische eerste helft op de mat leggen. Het Andere Oranje creëerde kans na kans en tikte PSV bij vlagen helemaal zoek. Wat uitbleef waren doelpunten, en die wisten de mannen van Schmidt in de tweede helft wel te maken....

2. FC Twente verlies ongeslagen status aan De Dijk

Omdat FC Volendam sinds dit seizoen op Eredivisieniveau acteert, treft de club nu ook gerenommeerde ploegen in de competitie. Het eerste treffen met een ploeg uit de top vijf stond dit seizoen gepland tegen FC Twente, dat op dat moment nog geen wedstrijd had verloren en zelfs geen tegentreffer had geïncasseerd. De Volendammers beschikten destijds pas over één punt en hadden als zes doelpunten tegengekregen in twee wedstrijden. Toch kantelde er op een zomerse zondagmiddag in augustus iets, de drie punten bleven in de visstad. En wel dankzij een 17-jarig talent.

3. 96 minutenlang spanning in duel met Ajax

De tweede ploeg van formaat die FC Volendam dit seizoen ontving, was Ajax. De Amsterdammers hadden midweeks met enorme cijfers verloren van Napoli en moesten de kater in Volendam gaan wegspoelen. Dit lukte niet bepaald soeverein. Pas in de 96e minuut wisten de bezoekers het duel te beslissen. Even dacht Volendam zelfs een punt in handen te hebben toen Henk Veerman in de slotfase voor de 3-3 tekende, maar de goal werd afgekeurd en Ajax maakte even later de 2-4.