Spelerspaspoort Wout Weghorst (profiel)

Profiel: Wout Weghorst (Borne, 7 augustus 1992) speelt als spits bij Oranje.

Interlandcarrière

Weghorst debuteerde op 23 maart 2018 in het Nederlands voetbalelftal, tijdens een met 0-1 verloren oefeninterland thuis tegen Engeland. Hij kwam in de laatste minuut het veld in. Na een uitstekend seizoen bij zijn club Wolfsburg werd hij door bondscoach Frank de Boer opgenomen in de definitieve selectie van het Europees kampioenschap voetbal 2020 dat vanwege de coronapandemie een jaar later gespeeld wordt. Op 6 juni 2021 maakte hij zijn eerste doelpunt voor het grote Oranje in de uitzwaaiwedstrijd tegen Georgië. Weghorst tekende voor de 2-0. 

Hieronder de uitzwaaiwedstrijd van Oranje voor het EK

Eredivisie

Weghorst begon met voetballen bij RKSV NEO in zijn geboorteplaats Borne. Op jonge leeftijd wist hij het eerste elftal te halen ontpopote zich tot clubtopscorer. Na dat seizoen vertrok hij naar het op een hoger niveau spelend DETO Twenterand. Hoewel hij daar geen topscorer werd wist hij toch de interesse van een aantal profclubs te wekken. Weghorst koos uiteindelijk voor Willem II. Hoewel hij in de voorbereiding de kans kreeg om zich in het eerste elftal te spelen wist hij in Tilburg uiteindelijk niet verder te komen dan een plaats in het beloftenteam van Willem II.

FC Emmen

Omdat hij bij het beloftenteam minder speeltijd kreeg dan waar hij op had gehoopt ging hij in op een aanbieding van FC Emmen waar hij op 10 augustus 2012 in een wedstrijd tegen FC Dordrecht (1-1) zijn debuut in het betaald voetbal maakte. Zijn eerste goal maakte hij op 21 september 2012, in de met 2-1 gewonnen derby tussen FC Emmen en BV Veendam. Weghorst maakte de 2-1. In zijn debuutseizoen kwam hij het tot 28 wedstrijden in het eerste elftal, waarin hij 8 keer scoorde. Nadat zijn contract afliep in de zomer van 2014 vertrok hij transfervrij naar Heracles Almelo.

Heracles

Weghorst debuteerde op 9 augustus 2014 voor Heracles Almelo in de Eredivisie, als invaller tegen AZ. De wedstrijd werd met 0-3 verloren. Weghorst speelde in de volgende twee seizoenen meer dan zestig competitiewedstrijden voor de club. Daarmee stond hij in het seizoen 2014/15 tot twee speelronden voor het einde op een degradatieplaats. Een jaar later werden zijn ploeggenoten en hij zesde en dwongen ze via de play-offs 2016 voor het eerst in de clubhistorie plaatsing voor Europees voetbal af.

AZ

Weghorst tekende in juli 2016 een contract tot medio 2020 bij AZ. In zijn verbintenis werd een optie voor nog een jaar opgenomen. Voor AZ maakte hij op 24 november 2016 zijn eerste doelpunt in een Europees toernooi, de winnende 0-1 tijdens een groepswedstrijd in de Europa League uit bij Dundalk FC. Weghorst werd bij AZ een belangrijke schakel. In zijn tweede seizoen maakte hij achttien competitiegoals en behaalde hij met AZ de derde plaats in de Eredivisie en de KNVB Beker bekerfinale. Dit leverde hem een transfer op naar VfL Wolfsburg.

Dit is de selectie van Oranje voor het EK

Dit is de vriendin van Wout Weghorst