Deze ‘halve Nederlanders’ hadden we best bij Oranje kunnen gebruiken

Met het WK voor de deur en de voorselectie op papier, reist natuurlijk de vraag welke spelers Louis van Gaal deze maand mee gaat nemen naar Qatar. Een aantal spelers lijken een zekerheid, waar de bondscoach ook voor enkele nieuwkomers kan kiezen. Pascal Struijk is zo'n iemand, die door zijn dubbele paspoort ook nog eens voor België kan kiezen. Deze ‘halve Nederlanders’ hadden we ook best bij Oranje kunnen gebruiken.

Marco Asensio

Ineens was daar sprake van een mogelijke interlandcarrière in Oranje voor Marco Asensio. De Real Madrid-ster kon door zijn Nederlandse moeder kiezen om niet in het rood-geel, maar oranje te spelen. Deze optie leek weinig voor Asensio te betekenen, want de aanvaller koos voor zijn thuisland en maakte in mei 2016 zijn debuut voor Spanje. Tegenwoordig staat zijn teller al op dertig interlands. Dit seizoen is Asensio goed voor twee doelpunten en assists in dertien wedstrijden.

Orkun Kökcü

In maart 2019 gaf Orkun Kökcü toe dat er een interlandcarrière voor hem klaar lag bij Turkije, maar dat zijn hart bij Nederland lag. De middenvelder had immers al zijn jeugdinterlands voor Oranje gespeeld. Toch draaide deze mening van Kökcü flink, wat in juli van dat jaar verkoos de middenvelder Turkije boven Nederland. Inmiddels staat de interlandteller van Kökcü op zeventien en speelde hij één wedstrijd op het EK van 2021. Bij Feyenoord is Kökcü bezig aan een sterk seizoen, met vijf doelpunten en twee assists in vijftien wedstrijden.

Robin Gosens

In de zomer van 2020 verkoos Robin Gosens een interlandcarrière in Oranje voor die van rivaal Duitsland. Ondanks zijn ‘emotionele band met Nederland’, koos de linksachter toch voor de zuiderburen. Gosens, geboren in het Duitse Emmerich, doorliep de jeugdopleiding van Vitesse en speelde voor FC Dordrecht en Heracles. In 2017 dwong de verdediger een transfer af naar Atalanta, dat hem afgelopen seizoen met een optie tot koop van zo’n 28 miljoen euro verhuurde aan Inter, waar hij dit seizoen goed is voor één doelpunt in veertien wedstrijden.

Noussair Mazraoui

Ondanks dat de KNVB graag had gezien dat hij Oranje trouw bleef, koos Noussair Mazraoui in de zomer van 2018 toch voor een interlandcarrière bij Marokko. Toch boterde die samenwerking niet als gehoopt, want de rechtsachter werd voor een periode van achttien maanden niet opgeroepen voor het Nationale Elftal. Dit vanwege een incident met voormalig bondscoach Vahid Halilhodzic. Mazraoui kwam al veertien keer uit voor Marokko en is dit seizoen in dienst van Bayern München goed voor één assist in vijftien optredens.

Sheraldo Becker

Spelen in Oranje leek voor Sheraldo Becker nooit aan de orde te komen. De aanvaller doorliep de jeugdopleiding van Ajax, maar tot een debuut in het eerste kwam het nooit. Avonturen bij PEC Zwolle en ADO volgden, voordat Becker transfervrij verkaste naar Union Berlin. De geboren Amsterdammer kon door zijn roots nog altijd kiezen voor een interlandcarrière bij Suriname, wat in de winter van 2020 werkelijkheid werd. Daar zal Van Gaal twee jaar later flink van balen, want Becker is dit seizoen flink op dreef voor de Bundesliga-koploper. In alle competities is Becker in negentien wedstrijden goed voor zeven doelpunten en vijf assists.