Het dilemma van Arnesen: miljoenen voor een metamorfose of de zekerheid van het behouden?

Frank Arnesen staat voor de meest turbulente transferzomer sinds zijn intrede bij Feyenoord. Voor het eerst kan de technisch directeur van de Rotterdammers om serieus geld gaan vragen voor zijn spelers. Moet hij de vruchten van het succesvolle Conference League-seizoen ook daadwerkelijk volop gaan plukken of kan enkel het behouden van de sterkhouders de Feyenoord-lijn stijgent houden?

Het is een lastige kwestie, zeker omdat Feyenoord zich niet in de positie bevindt om niet te verkopen. Bij bepaalde bedragen kan de club gezien de financiële situatie geen nee zeggen. Arnesen zal het zich terdege beseffen. Toch zal de 65-jarige Deen ook weten dat niet de gehele selectie op de schop hoeft, als er voor een of twee enkelingen een mooie transfersom op tafel komt dan zal dat al veel goedmaken.

Dus zou Arnesen ervoor kunnen kiezen om prioriteiten te stellen. Hoewel de club een eenzijdige optie in het contract van Marcos Senesi heeft laten opnemen die hem tot medio 2024 in Rotterdam zou kunnen houden, lijkt de Argentijn zijn laatste wedstrijd voor Feyenoord te hebben gespeeld. Binnenlandse en buitenlandse media stellen dat Sevilla op zoek is voor een vervanger voor de naar Aston Villa vertrokken Diego Carlos. Senesi zou hoog op het lijstje staan van de club uit Andalusië. 

Relatieve zekerheden

Gernot Trauner, de kompaan van de Argentijn in het centrum van de achterhoede, lijkt wel te blijven. Het Algemeen Dagblad stelt dat dit waarschijnlijk ook gaat gelden voor aanvoerder Jens Toornstra en sterkhouders als Justin Bijlow, Lutsharel Geertruida en Fredrik Aursnes. Trainer Arne Slot verwacht niet dat huurlingen Reiss Nelson en Guus Til zich hierbij gaan voegen. Hetzelfde geldt voor Bryan Linssen, die zich aan het opmaken is voor een Japans avontuur bij Urawa Red Diamonds. Eerder werd al bekend dat het verblijf van zijn collega-spits Cyriel Dessers tot een jaar beperkt is gebleven. Ook vertrekken Phillipe Sandler (transfervrij) en Ramon Hendriks. Laatstgenoemde wordt verhuurd aan FC Utrecht, dat een optie tot koop heeft bedongen. 

Het gouden trio

Wie, als ze verkocht gaan worden, het meest op zullen brengen, zijn Tyrell Malacia, Luis Sinisterra en Orkun Kökcu. Ook Senesi vertegenwoordigt een behoorlijke waarde, maar contractueel staat vast dat Feyenoord bij een verkoop van de international een groot deel van de transfersom afstaat aan zijn vorige club San Lorenzo. Alledrie de eerder genoemde namen behouden lijkt een no-go. Orkun Kökcu staat er uitstekend op in Italië en heeft de clubs aldaar voor het uitkiezen. Feyenoord-watcher Martijn Krabbendam sprak zich recent uit over de situatie van de Turkse middenvelder. 'Kökcu weg, hij kan naar Lazio en AS Roma', aldus Krabbendam in de Dick Voormekaar Podcast. Eerder werden ook Juventus en AC Milan in verband gebracht met Kökcu. Ook Wolverhampton Wanderers zou in de markt zijn.

In diezelfde podcast stelt de watcher dat de club Sinisterra langer wil behouden. Daarbij moet de kanttekening worden gemaakt dat een goed bod van geïnteresseerden als Olympique Marseille, Bayer Leverkusen en Napoli ook voor de Colombiaan niet geweigerd kan worden. Voor Malacia, Sinisterra's maatje aan de linkerkant, zijn Manchester United en Olympique Lyon in de markt. Met de Lyon zou de linksback al hebben gesproken. United beschikt met Luke Shaw en Alex Telles al over twee linkerverdedigers. Wellicht dat daar dus eerst wat moet gaan gebeuren voor er doorgeschakeld wordt naar de back uit Rotterdam-Zuid.

Metamorfose onafwendbaar?

De laatste speler die mogelijk nog uit De Kuip zou kunnen vertrekken is Marcus Pedersen, die voldoende belangstelling geniet vanuit Italië. Het is tekenent voor dit Feyenoord dat ook de bankzitters de mogelijkheid hebben om een mooie stap naar het buitenland kunnen maken. Tegelijkertijd is dat wel wat een mogelijke metamorfose onafwendbaar maakt. Als zelfs de wissels zich al in de kijker hebben gespeeld, dan barst het transfergeweld rond de basis straks echt los. En zelfs al zou Arnesen tegen die tijd voor de zekerheid van het behouden kiezen en daardoor bijvoorbeeld twee leden van het gouden trio weten te behouden, dan nog keert een half basiselftal Feyenoord de rug toe. 

Het geld wat voor dit halve basiselftal geïnd gaat worden, kan maar voor een klein deel geherinvesteerd worden in de selectie. Het is een punt dat op de agenda staat nu Slot met Feyenoord in gesprek is over het verlengen van zijn contract. Toch is duidelijk dat Arnesen komende zomer weer een paar onondekte pareltjes naar Rotterdam zal moeten halen om met beperkte middelen een half basiselftal te vullen. Vervolgens moet Slot ervoor gaan zorgen dat er met veel nieuwelingen binnen no-time een gesmeed elftal staat. Het voordeel in deze? Ze hebben dit proces samen al eens doorlopen, en niet onaardig.