Tien voetbaldieptepunten in 2021

Het was een zwaar bewogen jaar. de stadions gingen open, maar ook weer dicht. Verschillende drama's gebeurden in het topvoetbal. Voetbalflitsen zocht voor jullie de tien voetbaldieptepunten van afgelopen jaar uit.

1. Christian Eriksen

In de zomer van 2021 was het EK 2020 in volle gang. De UEFA koos vanwege de corona situatie ervoor om het EK voetbal een jaar op te schuiven. Tijdens een duel tussen Denemarken en Finland ging het verschrikkelijk mis. Christian Eriksen viel op merkwaardige wijze op de grond. De medische staf twijfelde geen moment en sprintte naar de 29-jarige middenvelder toe. Het bleek dat de Deen een hartstilstand kreeg op het veld. De doctoren waren snel ter plaatse om hem te reanimeren. Eriksen kwam weer bij en werd bij bewustzijn van het veld gedragen. Later in het ziekenhuis bleek dat de toenmalige speler van Internazionale helemaal bij zinnen was en hij bedankte de medische staf voor het redden van z'n leven. "We hebben hem met behulp van een defibrillator teruggekregen. We waren net op tijd, anders was hij overleden", vertelde teamarts van de Deense selectie Morten Boesen aan de media. Inmiddels zijn Inter en Eriksen uit elkaar. Vanwege zijn hartproblemen was de ervaren Deen niet meer speelgerechtigd in de Italiaanse competitie.

2. Vertrek van Messi bij Barcelona

Het Vertrek van Lionel Messi bij FC Barcelona zat er al een enige tijd aan te komen. FC Barcelona, dat in finaciële nood zit, kon de aanvoerder niet langer onder contract houden. Vanwege de fairplay regels kon de 34-jarige Argentijn niet langer spelen voor zijn grote liefde Barcelona. Na 21 jaar in Catalonie zwaait de linkspoot de club gedag. De Catalanen waren zeer bedroefd, maar hebben hierdoor ook een financiële optater gekregen. De verwachting is dat de Primera Divisón-topclub 77 miljoen euro aan sponsorinkomsten mis gaat lopen. Daarnaast wordt er verwacht dat door het vertrek van Messi Barcelona ook 43 miljoen gaat mislopen op de Merchandise, meldt Brand Finance. Lionel Messi verkaste in de zomer van 2021 transfervrij naar Paris Saint Germain en heeft in elf competitieduels één keer het net weten te vinden voor de Franse grootmacht.

3. Pensioen Arjen Robben

Heel voetballend Nederland stond op z'n kop, Arjen Robben maakte in de zomer van 2020 bekend zijn rentree te maken als profvoetballer van FC Groningen. De 37-jarige vleugelaanvaller zag geen andere optie om Groningen te helpen dan op het veld. Veel critici vielen al gauw over de blessuregevoeligheid van 'de man van glas'. Toch probeerde Robben 'het beste ervan te maken'. Veel voetballiefhebbers hoopten op veel minuten voor de buitenspeler, maar helaas ging het al snel mis. Robben raakte in de eerste wedstrijd, thuis tegen PSV, al geblesseerd aan z'n lies. De Bedummer maakte slechts 263 minuten in het seizoen 20/21 en hij was betrokken bij twee doelpunten in de wedstrijd tegen FC Emmen. Het aandeel van Robben bleek groter te zijn bij de shirt verkoop van Groningen, maar dit hadden ze in het Hoge Noorden liever anders gezien. Na 21 jaar neemt de 96-voudige international afscheid van het betaalde voetbal.

Bekijk hieronder de sterke wedstrijd van Robben tegen FC Emmen:

4. Stadions leeg

Het leek er een tijdje goed uit te zien voor het betaalde voetbal. De stadions konden aan het begin van het seizoen weer rustig geopend worden en al gauw zaten de stadions aardig vol. Maar helaas werd er gedurende het seizoen voor gekozen om de stadions weer op slot te doen. In november 2021 meldde minister-president Mark Rutte in een persconferentie dat de stadions opnieuw dicht zouden gaan, een enorme klap voor de voetbalsupporters en de voetbalclubs. Sinds de oplopende cijfers van de coronabesmettingen zijn de voetbalclubs opnieuw de dupe van deze pandemie. De regering heeft besloten om de stadions weer te sluiten en dit heeft gevolgen voor de inkomsten van de clubs. De clubs lopen namelijk veel geld mis omdat de horeca en de kaartverkoop stilstaat.

5. Patrik Schick de kwelgeest van Oranje

Het Nederlands elftal is op dramatische wijze uitgeschakeld door Tsjechië in de achtste finales van het EK 2020 (0-2). In de tweede helft van de wedstrijd ging het helemaal mis voor Oranje. Dit begon met een rode kaart voor Matthijs de Ligt vanwege een handsbal. Oranje had genoeg kansen op de gelijkmaker, maar wist de kansen niet te verzilveren. De kans van Donyell Malen staat bij menig Nederlander op het netvlies gebrand. De ploeg van trainer Frank de Boer sloeg er niet in om kwelgeest Patrik Schick te stoppen. Schick, die een fenomenaal toernooi speelde, drukte Oranje met de neus op de feiten. De goal in de 80ste minuut zorgde ervoor dat de uitschakeling van het Nederlands Elftal definitief was. Na deze uitschakeling stond de positie van Frank de Boer als bondscoach op losse schroeven. De KNVB en De Boer besloten kort hierna uit elkaar te gaan.

6. Degradatie in Den Haag

ADO Den Haag kon het tij afgelopen jaar niet keren. De club uit Den Haag wist in het seizoen 19/20 nog met de schrik vrij te komen door het stop zetten van de competitie vanwege de coronapandemie. In het seizoen 20/21 slaagden de Hagenezen er alsnog in om de afgrond van de Eredivisie te zien. De degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie was onvermijdelijk. De ploeg van trainer Ruud Brood kon in de ene laatste speelronde niet voor een stunt zorgen tegen Willem || (1-4). FC Emmen was de grote concurrent in de degradatiestrijd. De Emmenaren sleepten de drie punten binnen in een noordelijk onderonsje met SC Heerenveen (3-1). Mede daardoor moest de ploeg uit Den Haag na dertien seizoenen op het hoogste podium, genoegen nemen met de degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie.

7. VVV-Venlo degradeert met topspits 

Afgelopen jaar degradeerde VVV-Venlo naar de Keuken Kampioen Divisie. Op de slotdag verloren de Venlonaren in Amsterdam van landskampioen Ajax (3-1). De ploeg van trainer Jos Luhukay had alleen wel een merkwaardige speler in de selectie zitten, namelijk Giorgos Giakoumakis. De Griekse centrumspits scoorde aan de lopende band voor de Venlonaren en wist de topscoorders titel van de Eredivisie te bemachtigen. Merkwaardig was dat VVV aan het einde van de competitie toch op plaats zeventien eindigde en rechtstreeks degradeerde. Giakoumakis scoorde in 33 wedstrijden 29 keer voor de ploeg uit Venlo. Na het degraderen van VVV verkaste hij in de zomer van 2021 naar het Schotse Celtic Glasglow.

Bekijk hier de beste momenten van Giakoumakis bij VVV:

8. FC Barcelona naar de Europa League

FC Barcelona werd in 2021 voor het eerst sinds 21 jaar uitgeschakeld in de groepsfase van de Champions League. De ploeg van trainer Xavi Hernández moest door de zege van concurrent Benfica op Dinamo Kiev (2-0) winnen van Bayern München. De Catalanen konden niet afrekenen met de Duitsers en zagen de knock-outfase aan zich voorbijgaan (3-0). Bayern boekte in 2020 ook al een historische zege op het Barcelona van trainer Quique Setién, het werd maar liefst 8-2 voor de Duitse grootmacht. In de wedstrijd van afgelopen jaar was een uiterste inspanning van de Duitsers niet nodig. De ploeg uit Barcelona werd regelrecht naar de Europa League gestuurd, waar het in de knock-outfase direct het lastige Napoli treft.

9. MVV Maastricht - Roda JC Kerkrade

De Limburgse derby tussen MVV Maastricht en Roda JC Kerkrade was dit jaar weer een verhit potje. Na 42 minuten spelen moest de wedstrijd worden stilgelegd vanwege ongeregeldheden tussen de supporters van beide ploegen. Een kolkende en uitverkochte Geusselt was het toneel voor de beladen derby. Er werd voor deze 25ste derby in Maastricht al rekening gehouden met ongeregeldheden, maar toch wisten de supporters er een ongekende strijd van te maken. De rellen gingen al snel over het hele internet heen en verschillende supporters gingen over de schreef. Scheidsrechter Joey Kooij kon dan ook niet anders dan de wedstrijd te staken. Toen de spelers van het veld af waren, probeerde de Mobiele Eenheid op het veld de supporters tot rust te manen. Na een half uur was de rust nog niet wedergekeerd en heeft de wedstrijdleiding besloten de wedstrijd definitief te staken. Het duel is later uitgespeeld in een leeg stadion. Uitslag 1-1.

Bekijk hieronder beelden van de rellen:

10. Onana geschorst wegens dopinggebruik 

De schorsing van André Onana zorgde bij Ajax voor enige paniek. De keeper zou betrokken zijn bij een dopingschandaal, maar ontkent bewust doping te hebben gebruikt. De pillen die Onana had ingenomen bleken plaspillen te zijn.  De plaspillen zouden namelijk bestemd zijn voor zijn zwangere vriendin. Onana bleef volharden en gaf aan deze pillen per ongeluk verwisseld te hebben met een paracetamol. De UEFA had Onana voor twaalf maanden geschorst, omdat hij positief had getest op het verboden middel furosemide. De keeper uit Kameroen tekende beroep aan tegen zijn twaalf maandenlange schorsing. Het CAS haalde er drie maanden af. De schorsing duurde tot 4 november 2021. Na dit hele dopingdrama stond Onana nog voor Ajax onder de lat, maar het lijkt erop dat doelman een ander pad gaat bewandelen. Hij gaat in de zomer van 2022 na alle waarschijnlijkheid een overstap maken naar het Internazionale van Simone Inzaghi, meldt transferguru Fabrizio Romano op Twitter.