Gemeente Alkmaar stopte kritisch rapport over veiligheid AZ-stadion in doofpot: "Ze wilden geen discussie"

Afgelopen zaterdag werd Alkmaar opgeschrikt door het instorten van het AZ-stadion. Inmiddels wordt er veel gespeculeerd over de oorzaak. Ligt het aan de wind, de slappe constructie of de te zware zonnepanelen op het dak. Of was het een combinatie van alles? Inmiddels roeren enkele insiders zich in de discussie. Victor Kloos, bij de bouw in 2006 wethouder van Veiligheid in Alkmaar, had destijds al vraagtekens bij de veiligheid van het stadion.

"We hebben er destijds voor gewaarschuwd. Ik heb inmiddels alle documenten, onderzoeken en rapporten uit die tijd opgevraagd bij de gemeente", vertelt Kloos in gesprek met het Algemeen Dagblad, die op dit moment actief is als fractievoorzitter van de grootste partij in de gemeenteraad. Hij schrok zich kapot toen hij een geheimgehouden rapport, dat circuleerde in het gemeentehuis, over de brandveiligheid van het stadion onder ogen kreeg. "Heel bijzonder dat ik dat als wethouder Veiligheid toen niet had."

'Spaghetticonstructie'
Het rapport kwam van bouw- en brandexpert Ynso Suurenbroek, die vraagtekens had bij de brandveiligheid en stevigheid van de constructie. Vlak na het instorten omschreef Suurenbroek het dak als een 'spaghetticonstructie'. Hij zag het als een kwestie van tijd voordat het dak in zou storten. 

In onderstaande video van RTL Nieuws is de schade in beeld gebracht

Eigenaar AZ was op de hoogte
Kloos stelde in zijn tijd als wethouder al vragen over de veiligheid van het stadion, maar kreeg toen de wind van voren. Hij moest de vragen intrekken of vertrekken, wat hij weigerde. Zijn partij mocht vervolgens als straf niet meedoen aan onderhandelingen over het nieuwe college, wat het rapport in de doofpot stopte. "Het college wilde dat het stadion kwam en wilde geen discussie." Ook Dirk Scheringa, destijds eigenaar van AZ en financier van het stadion was op de hoogte van het rapport van Suurenbroek.

Eigenaar bouwbedrijf weigert antwoorden te geven
De stad Alkmaar was blij met de komst van het nieuwe stadion en de partij OPA gaf het op om het rapport bespreekbaar te maken. De bouw van het stadion werd gedaan door Romes BV, dat inmiddels een nieuwe eigenaar heeft. 'De toenmalige eigenaar weigert vragen te beantwoorden over de door hem berekende constructie van het ingestorte dak', schrijft het AD. 

"Donderslag bij heldere hemel"
Kloos wil nu als grootste fractie van Alkmaar de onderste steen boven hebben en heropent het in 2006 gesloten boek: "Eerst wil ik het onderzoek van AZ afwachten, en ik hoop dat de Onderzoeksraad van Veiligheid een onderzoek opstart. Als daar iets alarmerends uit komt, moet het rapport van Suurenbroek op tafel. Maar los van de gegeven waarschuwing, kwam het instorten van het dak als donderslag bij heldere hemel", besluit Kloos tegen het AD.