Virtuele indeling EK-loting: Poule des doods voor Oranje?

Het Nederlands elftal zette met een overwinning op Griekenland een grote stap richting het EK van volgend jaar in Duitsland. Nu de kwalificatie bijna ten einde komt kan er met een schuin oog gekeken worden naar de loting van het toernooi.

Momenteel moet Nederland vrezen voor een doemscenario. Nederland staat virtueel namelijk in pot 3. Bij winst op Ierland en Gibraltar kunnen Ronald Koeman en zijn mannen nog in pot 2 belanden. 

Maar hoe werkt het? Er wordt puur gekeken naar deze kwalificatiecyclus. Dit houdt in dat het puntenaantal van de landen leidend is. Om het zo eerlijk mogelijk (sommige poules tellen zes landen en anderen vijf) te maken voor alle deelnemers, tellen de punten die behaald zijn tegen de hekkensluiter van de poule niet mee. Dat geldt alleen voor de poules met daarin zes landen. 

Nederland heeft deze kwalificatie tot nu toe twaalf punten gehaald. Daarmee staan ze veertiende in de ranglijst van alle landen. Dit houdt in dat Oranje in pot 3 terechtkomt tijdens de loting. Ideaal lijkt dat zeker niet, want alle toplanden zitten in pot 1 en 2. De loting zal op 2 december plaatsvinden.

Pot 1: Duitsland, Portugal, Frankrijk België, Engeland en Turkije.
Pot 2: Spanje, Hongarije, Albanië, Slovenië, Roemenië, Oostenrijk
Pot 3: Schotland, Oekraïne, Denemarken, Servië, Nederland, Tsjechië
Pot 4: Wales, Slowakije, Zwitserland, en drie play-offs winnaars

* Dit is de virtuele potindeling van het EK. Sommige van bovenstaande landen, waaronder Nederland, hebben zich nog niet officieel geplaatst voor het eindtoernooi.