Tekst en uitleg: Dit is reden waarom Galatasaray-trainer Nederlandse teletekstpagina gebruikte

Het was een bijzonder gezicht: na het behalen van de landstitel met Galatasaray stuurde coach Fatih Terim zondagavond een Tweet de wereld in met de stand in Turkije, waarvoor hij de Nederlandse teletekst gebruikte. Het zorgde voor veel verbazing in Nederland. Yordi Yamali, een kenner van het Turkse voetbal, geeft in gesprek met de NOS nu tekst en uitleg. 

"Dat is in 2012 is begonnen toen een fan van Besiktas een foto van de Turkse Teletekst op Twitter plaatste", zegt Yamali tegen de NOS. "Besiktas verspeelde kort daarna de koppositie, waarna Galatasaray-fans het grappig vonden om te reageren met foto's van de nieuwe stand." In Turkije is er geen teletekst meer, waardoor er moest worden gezocht naar een alternatief. "De bekende Turkse Twitteraar @ftw1905 had een Nederlands vriendinnetje en zij wees hem op het bestaan van de NOS Teletekst-app."

Inmiddels wordt de Nederlandse teletekst al jaren gedeeld in Turkije, zegt Yamali. "En Galatasaray heeft een goed social media-team. Zij begrepen dus dat het winnen van de landstitel het juiste moment was om Terim daar ook aan mee te laten doen."