Vijf redenen waarom ADO Den Haag niet rechtstreeks degradeert

Met nog twee speelrondes te gaan, is het ongemeen spannend in de onderste regionen van de Eredivisie. De strijd om lijfsbehoud in de competitie is nog altijd niet gespeeld. Het verschil tussen nummer 14 RKC (27 punten) en hekkensluiter ADO Den Haag bedraagt slechts vijf punten. Hier zijn vijf redenen waarom ADO Den Haag niet rechtstreeks degradeert.

1. Al eens geluk gehad met lijfsbehoud

Sinds het seizoen 2008/09 speelt ADO onafgebroken in de Eredivisie. Het hoogtepunt in al die jaren is de plaatsing voor de voorrondes van de Europa League in 2012. Sindsdien schommelde ADO in de middenmoot van de Eredivisie, waarna in 2020 het noodlot toesloeg. De club stond op degraderen, maar werd door aflating van de competitie in de Eredivisie aanwezig. Na deze houdini act kan ADO toch gewoon niet degraderen.

2. Bezig aan een nieuwe houdini act

Een paar weken geleden was ADO nog ten dode opgeschreven, maar na twee overwinningen op rij lijkt er licht aan het einde van de tunnel. Onder Ruud Brood won ADO met 3-2 van Feyenoord en versloeg het PEC Zwolle met 0-1. Een nieuwe stunt lijkt in de maak, want ADO staat nu slechts twee punten onder de nacompetitie.

3. Winnen van Willem II

Op de een na laatste speeldag neemt ADO het in eigen huis op tegen Willem II. Terwijl ADO in een flow lijkt te zitten, lijkt Willem II het eventjes kwijt. Het verloor de laatste twee wedstrijd van FC Utrecht (3-2) en PSV (0-2) en zit daardoor weer flink in de problemen. Bij winst op Willem II komt ADO in punten gelijk met de huidige nummer 15. Op de laatste speeldag neemt Willem II het op tegen Fortuna Sittard en moet ADO naar FC Twente.

4. Loeizwaar programma concurrenten

Terwijl ADO het dus nog moet opnemen tegen Willem II en FC Twente, ziet het programma van de concurrentie er relatief zwaarder uit. Zo moet FC Emmen bijvoorbeeld nog tegen sc Heerenveen en speelt VVV nog tegen landskampioen Ajax. Op de laatste speeldag nemen VVV en Emmen het ook nog eens tegen elkaar op. Het gehele resterende programma van de degradatiekandidaten lees je hier.

5. Steun van supporters

Na afloop van de overwinning op Feyenoord (3-2), kwam een eenzame supporter op zijn fiets naar het stadion van ADO. In de keiharde wind wapperde hij de vlag van zijn favoriete cluppie. Zonder supporters is een voetbalclub natuurlijk nergens. Dankzij de fanatieke aanhang gaat ADO het flikken en ontloopt het directe degradatie.

Programma, speelronde 33 Eredivisie

13-05: Ajax-VVV-Venlo

13-05: PSV-PEC Zwolle

13-05: FC Groningen-AZ

13-05: Fortuna Sittard-Vitesse

13-05: Heracles Almelo-Feyenoord

13-05: Sparta Rotterdam-FC Utrecht

13-05: FC Emmen-sc Heerenveen

13-05: RKC Waalwijk-FC Twente

13-05: ADO Den Haag-Willem II 

Programma, speelronde 34 Eredivisie

16-05: Vitesse-Ajax

16-05: FC Utrecht-PSV

16-05: AZ-Heracles Almelo

16-05 Feyenoord-RKC Waalwijk

16-05: sc Heerenveen-Sparta Rotterdam

16-05: Willem II-Fortuna Sittard

16-05: PEC Zwolle-FC Groningen

16-05: VVV-Venlo-FC Emmen

16-05: FC Twente-ADO Den Haag

Stand onderaan de Eredivisie