Dit moet je weten over de Europa League-tegenstanders van PSV

PSV gaat het in de groepsfase van de Europa League opnemen tegen AS Monaco, Real Sociedad en Sturm Graz. Wat voor tegenstanders zijn dit en wat kan PSV er van verwachten? Voetbalflitsen neemt de drie tegenstanders met je door.

AS Monaco

Trainer: Niko Kovac

Prijzen: Acht keer landskampioen

Plaats in Ligue 1: 14

Belangrijke Spelers:

Ondanks plaats 14 in de competitie heeft Monaco heel wat kwaliteit rondlopen in de selectie. Met onder anderen Aleksandr Golovin, Kevin Volland en Gelson Martins. De absolute sterspeler van het elftal is de Fransman Wissam Ben Yedder. De 31-jarige spits was vorig seizoen gedeeld topscorer met Memphis Depay (20 doelpunten) en kreeg daarom een belletje van Didier Deschamps voor het EK-voetbal, waar hij uiteindelijk geen speelminuten maakte. Tot dusver staat de teller op twee goals en één assist.

Transfers:

Myron Boadu is de duurste aankoop dit seizoen bij Monaco, dat 17 miljoen euro overmaakte naar AZ. Middenvelder Jean Lucas werd voor elf miljoen euro overgenomen van Olympique Lyon en Ismail Jakobs voor 6,5 miljoen van FC Köln. Bayern München-doelman Alexander Nübel wordt voor twee seizoenen gehuurd. De belangrijkste vertrekkende speler van Monaco is Benjamin Henrichs, die voor 15 miljoen euro werd overgenomen door RB Leipzig. Ook Mohamed Ihattaren stond in de belangstelling van Monaco, maar hij heeft een andere keuze gemaakt.

Prestaties vorig seizoen: 

Vorig seizoen was Monaco nog verwikkeld in een spannende titelstrijd samen met Lille OSC, Paris Saint-Germain en Olympique Lyon. Monaco werd derde met vijf punten achter op kampioen Lille OSC en was daardoor veroordeeld tot de voorrondes van de Champions League. Omdat de Ligue 1 als vijfde op de coëfficiënten ranglijst staat, had winst van Manchester United op Villareal een direct Champions League-ticket voor AS Monaco betekend. Uiteindelijk wist Villareal de penaltyserie te winnen en dat betekende dus geen directe plaatsing voor de Champions League voor Monaco. In de Franse beker wist Monaco de finale te bereiken, maar daarin was Paris Saint-Germain met 0-2 te sterk. 

Prestaties dit seizoen: 

Dit seizoen loopt het allemaal wat minder bij Monaco, zo staat de ploeg 14e in de Ligue 1 en ligt het uit de Champions League. In de competitie heeft Monaco zondagmiddag zijn eerste driepunter mogen bijschrijven met een 1-2 overwinning op Troyes. In de andere drie wedstrijden werd er 1-1 gelijkgespeeld tegen FC Nantes en er werden nederlagen geleden, tegen zowel FC Lorient als RC Lens. In de derde voorronde van Champions League won Monaco twee keer van Sparta Praag (0-2 en 3-1). In de play-offs werd Monaco na verlenging echter uitgeschakeld door Shakhtar Donetsk, waardoor het nu actief is in de Europa League.

Ben Yedder is de grote man bij AS Monaco
ben yedder speelt, voetbalt bij as monaco

Real Sociedad

Trainer: Imanol Alguacil

Prijzen: Twee keer Spaans kampioen 

Plaats in LaLiga: 7

Belangrijke spelers:

Real Sociedad heeft ook een paar spelers met bijzondere kwaliteiten in het elftal staan. David Silva (oud-Manchester City) en Alexander Isak, de ex-Willem II'er. Echter is de meest belangrijke speler bij Sociedad, aanvaller Mikel Oyarzabal. De 24-jarige buitenspeler speelt zijn hele leven al in het blauw-wit en maakt de laatste jaren furore. Vorig seizoen had Oyarzabal elf goals en acht assists in 33 wedstrijden. In de zomer mocht hij mede daardoor ook naar het EK én de Olympische spelen voor Spanje. De teller staat dit seizoen op twee goals in drie wedstrijden. 

Transfers:

Heel veel is er op transfergebied niet veranderd bij Sociedad, waar het erg rustig is deze zomer. De belangrijkste aanwinst is Alexander Sorloth, die gehuurd wordt van RB Leipzig. Linksback Diego Rico en doelman Matthew Ryan zijn allebei opgepikt uit Engeland voor niet al te hoge bedragen. 

Prestaties vorig seizoen:

Vorig seizoen was er een spannende race om plek vijf gaande in LaLiga. Drie clubs waren verwikkeld in de strijd, met onder meer Real Betis en Villareal. De ploeg van Imanol Alguacil trok uiteindelijk aan het langste eind, waardoor groepsfase Europa League afgedwongen werd. In de Copa del Rey speelde Sociedad geen rol van betekenis, en was het in de achste finale al uitgeschakeld door Real Betis: 3-1. In de Europa League was Sociedad vorig seizoen ook al actief en trof het AZ en Napoli in de groep. Sociedad werd tweede in de groep, en kwam uiteindelijk finalist Manchester United tegen. The Red Devils waren een maatje te groot en wonnen over twee wedstrijden gemakkelijk met 4-0.

Prestaties dit seizoen:

Tot dusver speelde Real Sociedad pas twee duels. In de eerste wedstrijd gingen ze op bezoek bij FC Barcelona, en ging de ploeg uit Baskenland met 4-2 eraf na een spannend duel. In de tweede wedstrijd pakte Sociedad wel de drie punten, thuis werd met 1-0 gewonnen van Rayo Vallecano.

Real Sociedad won in het seizoen 2019/20 de Copa Del Rey

Sturm Graz

Trainer: Christian IIzer

Prijzen: Drie keer Oostenrijks kampioen

Positie: 2

Belangrijke spelers:

Sturm Graz heeft geen selectie die direct heel aanspreekbaar is. De meest belangrijke speler voor Sturm Graz is spits Kelvin Yeboah, de 21-jarige aanvaller heeft in vijf competitieduels al vier keer het net weten te vinden. Een andere speler om in de gaten te houden is middenvelder Jon Gorenc Stankovic, de Sloveense controleur is de motor van de Oostenrijkse ploeg.

Tranfers:

In de zomer zijn spitsen Kevin Friesenbichler en Bekim Balaj, die allebei regelmatig in de basis speelde, transfervrij de deur uitgelopen bij Sturm Graz. De nummer drie van Oostenrijk deed ook een aantal andere spelers van de hand, maar die maakten geen deel uit van de basis elf. David Affengruber is een verdediger die overkwam van Red Bull Salzburg voor ongeveer 400.000 euro.

Prestaties vorig seizoen:

Sturm Graz moest net als PSV, tot de laatste speeldag strijden om plek twee in de competitie. Rapid Wien was dit keer de geduchte tegenstander, en op doelsaldo trok de laatsgenoemde ook aan langste eind. Rapid Wien ging daarmee de voorrondes van de Champions League in, en moest Sturm Graz het met een podium lager doen, ook in de voorrondes. In de Oostenrijkse beker was Red Bull Salzburg in de halve finale te sterk: 0-4. Sturm Graz kwam vorig seizoen niet Europees in actie, omdat het als nummer zes eindigde in 2020.

Prestaties dit seizoen:

Sturm Graz heeft er al vijf wedstrijden opzitten in het huidige seizoen. Drie daarvan werden er gewonnen. Tegen Austria Wien werd er met 2-2 gelijkgespeeld, terwijl in de eerste speelronde Red Bull Salzburg te sterk was voor de formatie van Christian IIzer. In de Europa League heeft Sturm Graz de groepsfase gehaald door met 5-1 af te rekenen met het Sloveense NS Mura, waar Vitesse in de Conference League tegen zal spelen.

Sturm Graz speelde in 2018 een tweeluik tegen Ajax in de voorronde van de Champions League. De Amsterdammers wonnen toen twee keer (2-0 & 3-1)

Programma PSV

speelschema psv in de europa league met sturm graz, as monaco en real sociedad