Overzicht: Dit presteerde Eljero Elia bij zijn vorige clubs

Eljero Elia heeft een contract tot het einde van het seizoen getekend bij ADO Den Haag. De 34-jarige aanvaller trainde al twee maanden mee met het team van Ruud Brood, waardoor hij waarschijnlijk al snel minuten kan gaan maken voor de Haagse ploeg uit de Keuken Kampioen Divisie. Hieronder een overzicht wat hij bij zijn vorige clubs allemaal presteerde.

ADO Den Haag

Elia begon met voetballen bij SV Voorburg. Daarna volgden Forum Sport en TONEGIDO, waarop hij op negenjarige leeftijd in de jeugdopleiding van ADO Den Haag werd opgenomen. In 2000 stapte hij over naar de jeugdopleiding van Ajax, maar hij keerde in 2002 terug naar die van ADO. Daarvoor maakte Elia in december 2004 zijn debuut in het betaald voetbal. Dat seizoen (2004/05) speelde hij vier wedstrijden in de hoofdmacht en scoorde hij daarvoor één doelpunt.

FC Twente

Vanaf het seizoen 2007/08 stond Elia onder contract bij FC Twente. Ajax had ook belangstelling, maar de club uit Amsterdam wilde hem direct verhuren aan ADO. Elia had geen zin om een jaar in de Eerste Divisie te spelen en verkoos mede daarom de Twentenaren. Bij FC Twente kwam Elia tot 83 wedstrijden waarin hij 16 goals maakte en tot 12 assists kwam.

Hamburger SV

Op 9 augustus 2009 maakte Elia zijn competitiedebuut voor HSV. Tijdens een wedstrijd tegen SC Freiburg viel hij twintig minuten voor het einde in. Zijn eerste jaar bij de club kwam Elia in totaal tot 35 duels en scoorde zes maal. Zijn tweede jaar bij de Duitsers verliep moeizamer. Onder andere een stroeve relatie met zijn coach Armin Veh zorgde ervoor dat hij regelmatig op de tribune zat. Dat seizoen kwam hij tot 25 duels en scoorde slechts twee maal.

Juventus

In augustus 2011 maakte Elia de overstap naar Juventus. Met de overgang zou zo'n tien miljoen euro gemoeid zijn. Hier komt Elia echter vrijwel niet aan spelen toe, waardoor hij bijna elke wedstrijd vanaf de tribune moet toekijken. Elia speelde in totaal maar vijf wedstrijden voor 'De Oude Dame' waarin hij één assist afleverde.

Werder Bremen

In 2012 vertrok Elia naar Werder Bremen. Na zeven wedstrijden kwam de linkervleugelaanvaller echter al op de bank terecht. Hij zou moeite hebben met de speelstijl in Duitsland. In april 2013 werd Elia samen met ploeggenoot Marko Arnautovic betrapt op te hard rijden en werden geschorst door de club. Twee seizoenen daarna bleef Elia kwakkelen met blessures waardoor hij nooit zijn prijskaartje van 5,5 miljoen euro heeft kunnen waarmaken. In totaal kwam Elia dan ook aar tot vijf doelpunten en acht assists in 68 duels.

Southampton

Werder Bremen verhuurde Elia in januari 2015 voor een half jaar aan Southampton. In zijn tweede wedstrijd voor de club van trainer-coach Ronald Koeman nam Elia beide treffers voor zijn rekening in het competitieduel tegen Newcastle United. Daarmee maakte de Werder Bremen-huurling op St. James' Park een einde aan een periode van veertien maanden waarin hij niet meer had gescoord in competitieverband. Dat waren ook zijn laatste twee treffers voor Southampton waar hij 17 duels voor speelde.

Feyenoord

Elia tekende op 6 augustus 2015 een tweejarig contract bij Feyenoord, dat hem transfervrij overnam van Werder Bremen.Feyenoord, dat hem transfervrij overnam van Werder Bremen. Hiermee keerde hij na zes jaar terug in de Eredivisie. Met Feyenoord weet Elia na 18 jaar weer het landskampioenschap te winnen en de KNVB Beker. In zijn 68 optredens voor de Rotterdammers was Elia goed voor 18 goals en 14 assists.

Istanbul Başakşehir

Op 13 juni 2017 tekende Elia een tweejarig contract bij İstanbul Başakşehir, de revelatie van het vorige Turkse voetbalseizoen. Met de overgang was circa 1,5 miljoen euro gemoeid. In seizoen 2019/20 werd Elia met Istanbul Başakşehir landskampioen. Zijn bijdrage aan de Turkse club was niet heel groot. In 86 wedstrijden kwam Elia tot twaalf doelpunten en acht assists.

FC Utrecht

Elia keerde op 19 augustus 2020 terug in de Eredivisie. Hij tekende een tweejarig contract bij FC Utrecht dat hem transferbrij overnam van Istanbul Başakşehir. Zijn eerste doelpunt maakte hij in de uitwedstrijd tegen FC Emmen, in december. Op 30 juli 2021 werd bekendgemaakt dat het contract van Elia per direct werd ontbonden. In de Domstad heeft Elia ook geen grote bijdrage. In 23 duels kwam Elia in actie waarin hij twee goals en één assist mocht bijschrijven.