Van UEFA Cup-finale tot financiële problemen: het ongewone leven van Gyan

Christian Gyan is op 43-jarige leeftijd overleden. Voetbalflitsen zet een aantal dingen op een rijtje die je moet weten over de voormalig verdediger van Feyenoord. 

Gyan groeide op in Tema en begon zijn spelersloopbaan bij het plaatselijke Ghapoha Readers. De geboren Ghanees vertrok in 1996 naar Feyenoord en won in elf jaar tijd onder meer de landstitel en de UEFA Cup.

Amateurvereniging

Gyan speelde later nog voor clubs als TPS Turku en Wrexham AFC, maar kwam mede door blessureleed weinig aan spelen toe. De Atta Rasta King voetbalde vanaf de zomer van 2010 voor de Rotterdamse amateurclub RKSV Leonidas in de Zondag hoofdklasse A.

Gyan beleefde op 6 mei 2002 een sportief hoogtepunt. De 23-voudig international verving toen de geschorste Brett Emerton in de UEFA Cup-finale tegen Borussia Dortmund. Feyenoord won de eindstrijd in De Kuip met 3-2.

UEFA Cup-finale tussen Feyenoord en Borussia Dortmund (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Financiële problemen

Gyan werkte sinds 2011 in de Rotterdamse haven vanwege financiële problemen. "Ik ben slachtoffer van mijn eigen goedheid", vertelde Gyan destijds in gesprek met Feyenoord Magazine. "Mijn leven is kapot door de financiële problemen".

"Ik heb fouten met mijn geld gemaakt. Als mijn salaris binnenkomt, dan gaat het geld direct alle kanten op. Afbetalen, incassobureaus. Het is elke keer afwachten wat er over blijft voor op tafel. Dat doet pijn".

Gyan kreeg plotseling te maken met epilepsie, waardoor hij noodgedwongen moest stoppen met zijn werkzaamheden in de Rotterdamse haven. De oud-profvoetballer zette zich ook in voor Feyenoord Soccer Schools.

Biografie

In de zomer van 2017 verscheen de biografie King: De Vele Wederopstandingen van Chris Gyan. Een deel van de opbrengst werd geschonken aan Gyan, omdat hij in de schuldsanering zat.

Johan Derksen over de biografie van Gyan (TEKST GAAT VERDER ONDER DE AFBEELDING)

Populair

Gyan was onder oud-teamgenoten een geliefd persoon. "Ik denk dat iedereen een zwak voor hem heeft, omdat hij altijd positief was", vertelde voormalig medespeler Paul Bosvelt tijdens de boekpresentatie van de biografie over Gyan.

Het Legioen droeg Gyan ook op handen. Hoewel de rechtervleugelverdediger lang niet altijd in de basis stond, werd hij vaak toegezongen door het Rotterdamse publiek. "Christian Gyan olé olé", klonk geregeld vanaf de tribune.

Oud-teamgenoten over Gyan (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Ongeneeslijk ziek

In november werd bekend dat Gyan leed aan kanker en ongeneeslijk ziek was. Gyan is een maand later op 43-jarige leeftijd overleden. 

Net binnen