Kieft vindt bank Ajax niet sterk genoeg: "Op Champions League-niveau kan je niet aankomen met Siem de Jong"

Wim Kieft vindt het niet kunnen dat Ajax in de Champions League een beroep moest doen op Siem de Jong. De 30-jarige middenvelder leek afgeschreven in Amsterdam en werd vorig jaar verhuurd aan Sydney FC, maar mocht dit seizoen een paar keer invallen in het miljoenenbal. Volgens Kieft is de bank van Ajax niet sterk genoeg. 

Ajax kon geen beroep doen op Quiny Promes, David Neres en Zakaria Labyad. De Jong viel in. "Op Champions League-niveau kan je niet aankomen met Siem de Jong, een dertiger die is teruggekeerd uit de Australische competitie", schrijft Kieft in zijn column in De Telegraaf. "Of met Huntelaar, een 36-jarige spits, of Marin, een dure aankoop die eerder als basisspeler bewees dat het niveau te hoog ligt, of met Lassina Traoré, spits en topscorer van Jong Ajax."

Hels karwei 

Maar Kieft vindt het ook niet heel raar dat de bank van Ajax minder sterk is dan die van Europese grootmachten als Real Madrid en Barcelona. "Waarbij de financiële beperkingen zich in verhouding met de echte grote Europese topclubs laat voelen. Clubs als Real, Barça, Bayern, Liverpool, City, PSG en Juve kunnen daadkrachtiger optreden op de transfermarkt en een gelijkwaardige selectie van zestien of meer spelers samenstellen", schrijft Kieft.

De voormalig voetballer denkt dat spelers ook niet voor de bank naar Amsterdam komen. "Daar (Europese top, red.) brengen goede spelers het op om regelmatig op de bank te zitten, terwijl ze zo'n rol bij Ajax niet of minder accepteren. Zodoende is het een hels karwei voor Ajax om die race met de grote clubs vol te houden."