De evolutie van Mark Flekken

Mark Flekken maakte in de oefenwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Denemarken zijn debuut onder de lat. In de eerste wedstrijd voor de Nations League tegen België staat Flekken opnieuw onder de lat. De doelman was lange tijd een onbekende in Nederland en dat heeft alles te maken met het feit dat Flekken al op jonge leeftijd naar ons buurland, Duitsland, vertrok. Hieronder een weergave van de loopbaan van Mark Flekken.

Alemania Aachen

Alemania Aachen pikte Flekken in de zomer van 2009 op bij de jeugdopleiding van Roda JC. Bij de Duitse club sloot de doelman eerst aan bij de jeugdelftallen alvorens hij in 2012 op 19-jarige leeftijd zijn officieuze debuut maakte in de derde Duitse divisie voor de club uit Aachen. Bij Alemania Aachen trok de doelman de aandacht van Greuther Fürth.

Greuther Fürth

Greuther Fürth slaagde er in de winter van 2013 in om Flekken transfervrij op te pikken bij Alemania Aachen. Bij de tweede divisionist wist de doelman nooit een vaste waarde te worden. Hierop besloot hij in de zomer van 2016 te vertrekken naar derde divisionist MSV Duisburg.

MSV Duisburg

Bij MSV Duisburg brak Flekken definitief door. Meteen al in zijn eerste seizoen wist hij een basisplaats te veroveren en ontwikkelde hij zich tot een betrouwbare doelman. MSV Duisburg wist met Flekken in het doel promotie af te dwingen naar de tweede Duitse divisie en ook daar blonk de doelman uit met zijn goede spel. Vanuit de Bundesliga was er interesse om Flekken in te lijven.

SC Freiburg

In 2018 kwam Flekken voor twee miljoen euro over van MSV Duisburg naar SC Freiburg. Bij de club uit Freiburg, uitkomend in de Bundesliga moest de doelman het in zijn eerste seizoen doen met een bijrol als tweede doelman; hij speelde slechts één wedstrijd. In het daaropvolgende seizoen kreeg Flekken meer kansen vanwege een blessure bij de eerste doelman. In deze tien wedstrijden deed de sluitpost het niet onaardig, maar zijn spel werd niet goed genoeg geacht om meteen eerste doelman te worden. In het seizoen 2020/2021 moest Flekken het opnieuw met een bijrol als tweede doelman doen. In de zomer van 2021 veroverde de sluitpost de eerste plek onder de lat bij Freiburg, en met succes. De doelman kent dit seizoen een sterke reeks welke bij bondscoach Louis van Gaal niet onopgemerkt is gebleven. 

Nederlands elftal

Waar bondscoach Van Gaal de Nederlandse doelman in dienst van Freiburg wel opmerkte, deden tal van coaches van Nederlandse jeugdelftallen dat niet. Mark Flekken maakte tegen Denemarken (4-2, winst) zijn debuut voor Oranje en stond de volgende partij tegen Duitsland (1-1, gelijkspel) opnieuw 90 minuten onder de lat. Voor de ontmoeting tegen België kiest bondscoach Louis van Gaal opnieuw voor de doelman van SC Freiburg.

Toekomst van Mark Flekken

Mark Flekken kende afgelopen jaar een sterk seizoen in dienst van SC Freiburg. De Nederlandse doelman stond 32 keer onder de lat en hield tien keer de nul. Even vaak als Manuel Neuer. Flekken eindigde met Freiburg op een knappe zesde plaats en afgelopen week werd zelfs bekend dat landskampioen Ajax interesse had in de diensten van de Oranje-doelman. Mark Flekken heeft een lange bewandeld in de schaduw, maar de toekomst ziet er rooskleurig uit voor de doelman.