Deze trainers zitten zonder club: interessant voor Ajax bij vertrek Ten Hag?

Manchester United lijkt in Erik ten Hag de coach voor volgend seizoen te hebben gevonden. Nu luidt de vraag wie het succesvolle stokje van Ten Hag bij Ajax over gaat nemen. Al flink wat namen gaan in de rondte, zoals Peter Bosz van Lyon. Deze trainers zitten zonder club: interessant voor Ajax bij vertrek Ten Hag?

Villas-Boas en Fonseca

Twee succesvolle Portugese oefenmeesters. André Villas-Boas zit sinds zijn vertrek bij Olympique Marseille al bijna anderhalf jaar zonder werkgever. De trainer begon zijn carrière in de voetballerij als scout bij onder andere Chelsea, Inter en FC Porto. Bij de laatstgenoemde club begon hij in 2010 als trainer. In zijn debuutjaar won Villas-Boas direct de Supercup, Europa League en het landskampioenschap. Na een succesvolle periode in Portugal, volgde aanstellingen bij Chelsea, Tottenham, Zent, Shanghai en Marseille. Sinds februari 2021 zit Villas-Boas zonder club. Met bakken aan ervaring een gedroomde kandidaat voor Ajax?

Landgenoot Paulo Fonseca werkte zich via minder grote clubs omhoog. In 2013 kwam hij aan het roer bij FC Porto, waarna aanstellingen bij Paços Ferreira, SC Braga en Shaktar volgde. In 2019 stelde AS Roma de Portugees aan. Daar bleven echte successen uit, waardoor Fonseca na het seizoen 2020/21 kon vertrekken uit Rome. Met 1,95 punten per wedstrijd weet de oefenmeester wel hoe hij een ploeg naar de overwinning moet leiden.

Van Bommel en Cocu

Twee oude bekenden van de Eredivisie. Mark van Bommel begon in juni 2018 aan zijn avontuur bij PSV. In 75 wedstrijden wist Van Bommel 44 keer te winnen, zeventien wedstrijden gingen verloren en veertien eindige in een gelijkspel. Gemiddeld pakte Van Bommel 1,95 punten per wedstrijden en had het een doelsaldo van 110. In december 2019 moest Van Bommel vertrekken bij PSV en anderhalf jaar later stelde Wolfsburg de Nederlander aan. Daar startte de oefenmeester sterk, maar kwam al snel in een mindere fase terecht. Na dertien wedstrijden moest Van Bommel zijn spullen alweer pakken. Desondanks weet Van Bommel hoe het is om aan het roer van een topclub te staan.

Nog een oud-PSV-trainer: Phillip Cocu stond tussen 2012 en 2014 af en aan aan het roer bij PSV. In 2014 volgde een langere periode als oefenmeester van de Eindhovenaren. Dat ging gepaard met flink wat successen. Zo won Cocu drie landstitels, een beker en twee keer de Johan Cruijff Schaal. Cocu pakte gemiddeld 2,22 punten per wedstrijd. In 2018 ging Cocu het avontuur opzoeken in Turkije, waar hij na vijftien wedstrijden alweer moest vertrekken bij Fenerbache. In 2019 werd Cocu door Derby County aangesteld, maar moest anderhalf jaar later weer vertrekken. Cocu weet wat het winnen van prijzen is en kan daardoor zomaar een interessante kandidaat voor Ajax wezen.

Löw en Bielsa

Na een periode van vijftien jaar als bondscoach van Duitsland, zit Joachim Löw sinds de zomer van 2021 zonder werkgever. Die Mannschaft speelde 198 wedstrijden onder Löw, waarvan het 125 keer met de winst vandoor ging. Slechts 34 wedstrijden gingen verloren en 39 eindigde in een gelijkspel. Onder leiding van Löw kroonde Duitsland zich tot Wereldkampioen en winnaar van de Confederations Cup. Zou Löw openstaan voor een baan bij de aartsrivaal van Duitsland?

Een van de meest ervaren namen uit het lijstje: Marcelo Bielsa heeft al flink wat banen in de voetballerij gehad. Zijn trainerscarrière begon in zijn thuisland bij Newell’s. Daarna volgde uitdagingen bij Atlas, América en Vélez Sardsfield, voordat Bielsa aan de slag ging bij Espanyol. Tussen 1998 en 2004 was Bielsa bondscoach van Argentinië. In 2007 was Bielsa voor vier jaar de bondscoach van Chili, voordat de oefenmeester aan het roer ging staan bij Athletic Bilbao. Bielsa vertrok in 2013, waarna hij voor een jaar aan de slag ging bij Olympique Marseille. In 2016 werd de Argentijn aangesteld als trainer van Lazio, waar hij na twee (!) dagen al vertrok. Een jaar later keerde Bielsa terug naar Frankrijk, om trainer te worden van Lille, wat slechts een half jaar duurde. Leeds stuntte in 2018 met het aanstellen van Bielsa, die de club in 2020 naar de Premier League loodste. Eind februari 2022 moest Bielsa door tegenvallende resultaten vertrekken. De Argentijn heeft een compleet eigen stijl van werken en gaf in het verleden met genot naar Ajax te kijken. Zou Bielsa het stokje van Ten Hag over willen nemen?