KNVB in veronderstelling dat amateurclubs in KNVB Beker mogen spelen

Dinsdagavond maakte het kabinet bekend dat het amateurvoetbal aan banden werd gelegd. Voor de komende vier weken worden er in die tak van het voetbal geen wedstrijden afgewerkt. Toch doen er nog wel 26 amateurclubs mee in de KNVB Beker.

“Het is een betaald voetbaltoernooi, dus dan zou je mogen veronderstellen dat ook de amateurclubs mogen voetballen", zegt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal bij de KNVB, bij de NOS. Onder meer Willem II, Vitesse, FC Groningen en PEC Zwolle moeten het opnemen tegen amateurs.

"De vraag is wel of dat praktisch kan. Zijn ze fit genoeg om te spelen? Moeten ze getest worden? Dat gaan we woensdag navragen bij het ministerie van VWS en ons ook intern op beraden,” aldus Van der Zee. Mark Rutte gaf in zijn persconferentie aan dat de Eredivisie en KKD gewoon door kon gaan, maar vallen daar ook de vrouwen onder?  In Nederland valt het vrouwenvoetbal namelijk onder de amateurtak.

“Wij hebben de mannen en de vrouwen gelijkgesteld, dus gaan er vanuit dat de Vrouwen Eredivisie ook doorgaat", stelt Van der Zee. “Het is een professionele topsport. Clubs spelen op topsportaccommodaties. Hoe dat juridisch en technisch bij ons is geregeld, interesseert niemand iets.”