Supporterscollectief Nederland niet blij met zondag 20:00 uur: "Dit is puur om de televisie te pleasen"

Clubs die dit seizoen Europees spelen hebben de mogelijkheid om hun Eredivisiewedstrijd op te schuiven naar zondagavond 20:00 uur. Vorige week was het AZ dat hun wedstrijd opschoof, afgelopen en komend weekend PSV. Koepelorganisatie Supporterscollectief Nederland heeft gemengde gevoelens over het spelen op dit tijdstip.

"Zondagavond acht uur is heel vervelend voor de stadionbezoekers", begint bestuurslid Jacco van Leeuwen tegenover het Algemeen Dagblad. "Zeker voor uitsupporters is het niet fijn, die zijn erg laat thuis. Ook voor kinderen die een dag later naar school moeten, is het niets. Dit is puur iets om de televisie te pleasen, want uit het belang van het Nederlands voetbal hebben ze er primetime een wedstrijd bij."

"Aan een aftrap om 12:15 uur is ook nog niemand gewend"
Van Leeuwen is het niet eens met de uitspraak dat het een 'kwestie van wennen is'. "Want aan een aftrap om 12:15 uur is na een seizoen ook nog geen voetbalsupporter gewend", meent hij. Voor veel fans is een wedstrijd overslaan ook geen optie. "Je moet, je hebt altijd wel een paar van die diehards die altijd gaan. Alleen als mijn wekker maandagochtend om kwart voor vijf staat om weer aan het werk te gaan, dan heb ik nog een week lang last van zo'n late avondwedstrijd."

"De achttien clubs vinden het een goed idee"
De supporters van AZ en PSV lieten tijdens de zondagavond wedstrijden al blijken het niet eens te zijn met het spelen op dit tijdstip. Allebei de supportersgroepen hielden een protestactie en ook het stadion zat niet vol. Bij de Eredivisie CV zijn ze op de hoogte van de onvrede. "En daarom is het ook een pilot geworden", zegt directeur Mattijs Manders. "De achttien clubs vinden het een goed idee om op bepaalde momenten hiernaar uit te wijken, dus daarom beginnen we nu met de mogelijkheid rondom Europese wedstrijden."