FC Groningen helemaal klaar met zondagavond-voetbal

Het was tijdens de wedstrijd van FC Groningen tegen AZ (2-0) al duidelijk, de fans en de clubs zijn helemaal klaar met wedstrijden op zondagavond. Op de tribune en reclameborden was de tekst 'Stop zondag 20:00' te lezen. In een statement heeft FC Groningen het nog eens benadrukt.

Volgens FC Groningen waren er bijna zesduizend supporters/sponsoren afwezig tijdens de wedstrijd tegen AZ. De club benadrukt dat dat aantal twee keer zo hoog is dan normaal. Na contact met de achterban kwam vooral het tijdstip van de wedstrijd als oorzaak naar voren. "Hierdoor miste de ploeg op het veld niet alleen een belangrijk deel van de steun van de achterban, supporters lieten de club in de voorbije dagen via vele mailtjes en telefoontjes weten dat ze van het aanvangstijdstip baalden. En dat doet FC Groningen pijn."

Door het thuisblijven van een groot aantal bezoekers liep FC Groningen flink wat omzet mis. "Een inkomstenderving van circa 49.000 euro. In vergelijking met het thuisduel met FC Twente lag de horeca-omzet zo’n 29.000 euro lager. De Trots van het Noorden heeft zich vanaf het begin verzet tegen voetballen op zondagavond 20.00 uur, omdat door dit publieksonvriendelijke tijdstip supportersgroepen worden uitgesloten. De harde cijfers staven de weerstand van de club."

Het zondagavond-tijdstip is er om uit te wijken vanwege Europees voetbal. De club erkent dat deze mogelijkheid er is voor het belang van het Nederlandse voetbal, maar is tegen het voorstel om één thuisduel per seizoen op deze tijd te spelen.