Spelerspaspoort Guus Til (profiel)

Profiel: Guus Til (Samfya, 22 december 1997).

Til werd geboren in Zambia, waar zijn vader ontwikkelingswerk deed. Om diezelfde reden woonde hij ook een tijdje in Mozambique, voor hij verder opgroeide in de Bijlmer in Amsterdam. Als jonge jongen speelde Til bij Geinburgia in Driemond, waar zijn niveau al snel hoger was dan dat van zijn leeftijdgenoten. SV Diemen pikte hem daar op.

Tijd bij AZ

De eerste profclub van Til was de jeugd van AZ. Daarvoor debuteerde hij op 4 augustus 2016 in het eerste elftal, in de play-offs van de Europa League. Hij speelde in zijn debuutjaar ook voor Jong AZ in de Tweede divisie. Til was in zijn tweede jaar als prof basisspeler in het eerste team van AZ en speelde bijna alles. Zijn toenmalige coach John van den Brom benoemde hem in juli 2018 tot aanvoerder. In seizoen 2018/19 werd Til met twaalf goals de clubtopscorer van AZ.

Middenvelder van Spartak Moskou

Vanaf seizoen 2019/20 speelt Til voor Spartak Moskou. Daar debuteerde hij op 11 augustus 2019, in de Premjer-Liga. Twee weken later scoorde hij voor het eerst in het shirt van Spartak Moskou. Til had het lastig bij Spartak omdat zijn nieuwe trainer een 5-3-2 systeem hanteerde, waar geen plekje voor hem vrij was. In het seizoen 2020-21 ging Til op huurbasis naar SC Freiburg. Hier kreeg hij ook weinig speeltijd gedurende het hele seizoen.

In de documentaire hieronder vertelt Til over het leven in Moskou

Terugkeer in Nederland

Na afloop van dat seizoen werd bekend dat Til terug zou keren naar Nederland, waar hij bij Feyenoord herenigd zou worden met trainer Arne Slot. Til debuteerde op 22 juli 2021, in een wedstrijd voor de voorronde van de Conference League uit bij FC Drita (0-0). Eén week later speelde Feyenoord in De Kuip. Die wedstrijd eindigde in 3-2 en Til scoorde een hattrick. Uiteindelijk kwalificeerde Feyenoord zich voor de Conference League, om ook FC Luzern en IF Elfsborg uit te schakelen. 

Hieronder de samenvatting van Feyenoord - FC Drita 

Dit is de voorlopgie selectie van Feyenoord in het seizoen 2021-2022