Danilo droeg ooit een Ronaldo-kapsel, leerde voetballen met een appel en spreekt Nederlands door zijn vriendin

Met zijn overstap van Ajax naar Feyenoord komt Danilo in een bijzonder rijtje. Toegegeven maakte de Braziliaan met zijn transfer een stuk minder los dan zijn Steven Berghuis afgelopen zomer deed, maar toch is de pikante overgang reden genoeg om eens wat dieper op de persoon Danilo in te gaan.

Waar we in het geval van Steven Berghuis zonder enige research konden beginnen over zijn vader Frank, die zich eenmalig international van Oranje mag noemen, en zijn broer Tristan, die assistent-trainer is bij Go Ahead Eagles, vereist een profielschets van Danilo wat meer. Om bij het begin te beginnen; de toekomstig spits van Feyenoord werd 23 jaar geleden geboren in Sao Paulo. Het duurde niet lang voordat de kleine Danilo iets ging doen wat op voetbal begon te lijken, toen nog niet wetende dat hij twee decennia later de ene Nederlandse topclub voor de andere in zou ruilen. 

Beginnen met een appel

Naar eigen zeggen begon het allemaal met iets uit de fruitmand, een appel of iets dergelijks. Als de kleine Braziliaan er maar mee kon hooghouden, dan was alles prima. Veel van zijn landgenoten zullen zich herkennen in zijn verhaal. In de buitenwijken van Sao Paulo voetballen. En dan op blote voeten, tot bloeden aan toe. In de buitenwijken van de wereldstad ging het scoren de aanvalsleider direct makkelijk af. "God geeft iedereen talent en ik heb talent om doelpunten te maken gekregen", zei Danilo eerder in de VI.

Ronaldo's kapsel

Voor de drang om doelpunten te maken moest alles wijken, ook school. 'Dan ging ik naar het toilet en wachtte ik daar net zolang tot de docent me kwam zoeken. Die belde dan mijn moeder op: Danilo voelt zich niet goed, hij komt naar huis. Maar mijn moeder was op haar werk, dus zodra ik thuis was, kleedde ik me om en ging ik voetballen.' Het ging zelfs zo ver, dat de vergelijking met een grootheid na enkele jaren volgde. Sindsdien werd Danilo Pereira da Silva geen Danilo meer genoemd, maar luidde zijn bijnaam Ronaldo. Ter ere van de wonderspits nam de man die komend seizoen voor de doelpunten moet gaan zorgen in Rotterdam zijn kapsel over. De beelden die hebben we helaas niet, maar 'het zag er niet uit!', verzekert Danilo.

Jeugd bij de Braziliaanse profclubs

Hoe dan ook, op vijftien-jarige leeftijd was het zover: de stap naar een profclub. Het avontuur begon bij SC Corinthians, de huidig koploper van de Braziliaanse competitie. Zijn dagen waren hier echter vrij snel geteld, na een jaar deed Ponte Preta hem een aanbieding en kon hij een tweede Braziliaanse club aan zijn CV toevoegen. Hierna volgde Vasco da Gama nog, alvorens Danilo bij FC Santos terechtkwam. Van die club nam Ajax hem in de zomer van 2017 over voor twee miljoen euro. 

Twee gezichten in Tukkerland

Speeltijd in het eerste van Ajax was de Braziliaan in zijn eerste jaren nog niet gegeven, na een prima seizoen in de KKD was de tijdelijke stap naar FC Twente dus een logische. In het oosten des lands was hij nog niet meteen de onbetwiste nummer één, maar al snel zorgde de talentvolle spits ervoor dat Ron Jans niet meer hoefde te twijfelen. In de eerste seizoenshelft maakte Danilo elf goals en gaf hij ook nog eens vijf assists. Na de winterstop was het verval niet alleen bij de Tukkers, maar ook bij Danilo erg groot. De spits leek geraakt doordat ze in Amsterdam Sebastièn Haller aantrokken en kwam in de tweede seizoenshelft nog niet tot de helft van zijn goalcontributies vergeleken met het eerste deel. 

Vriendin Danilo

Er volgde een seizoen zonder al teveel persoonlijke hoogtepunten in Ajax 1. Een nieuw hoofdstuk staat met de transfer van Feyenoord nu dus voor de deur. Tot eerste spits groeide de Braziliaan in Amsterdam niet uit, maar de liefde van zijn leven trof hij er wel. We hebben het over Tess Sarah, een Nederlandse. Veel meer dan weten dat ze van reizen houdt doen we niet. Wel leerde ze haar vriend steeds beter Nederlands spreken. Een van de eerste woordjes die Tess Danilo liet zeggen was 'heerlijk'. Laten we zeggen dat dat prima van toepassing is. Benieuwd geraakt naar deze prachtige verschijning? Zie hier!

Net binnen