Opinie van de Week: Hoogste tijd om de opvolger van Ronald Koeman aan te stellen

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een column voor Voetbalflitsen, waarin hij zijn mening geeft over datgene wat er in het voetbal gebeurt.

Iets te vaak en te nadrukkelijk prees Dwight Lodeweges de tweede tegenstander in de poulefase om de Nations League. Het klopte uiteraard, zeker in de eerste helft holde Oranje blind achter de ongrijpbare Italianen aan. Zonder daar maar ook enig vat op te krijgen. Het was bepaald onwennig dat zij over de hele wedstrijd gemeten meer balbezit genoten. En verdiend de winst inpakte in de akelig lege en stille Amsterdam Arena.

Tactiek Oranje deugde niet tegen Italië

Er deugde vanaf de eerste minuut iets niet met de tactiek van Nederland. De thuisploeg confronteerde de Azzurri met een soort 4-4-2 systeem als remedie tegen hun klare 3-4-3 formatie. Dus zonder rechterspits, maar wel met Georginio Wijnaldum wat hangend in die zone. Uitgerekend in de buurt van Nicola Spinazzola, de uitblinker van de avond.

De linksachter opereerde meer als extra aanvaller en bracht de rechterflank van Oranje constant in de problemen. Hans Hateboer wist zich geen raad met de opvang, ook al niet omdat de slimme Lorenzo Insigne daar eveneens regelmatig penetreerde. Vanaf de kant werd dat veel te laat gecorrigeerd, en dan nog niet echt afdoende. De verdediger van Atalanta Bergamo kon het simpel niet oplossen, al viel dat ook buurman Joël Veltman aan te rekenen. Nuttige clubspelers, maar niet van internationaal niveau. Het moet al evenzeer bekend zijn dat de middenvelder van Liverpool zoiets niet kan neutraliseren.

Italië scheurde Nederlands uiteen

In de rust kreeg Marten de Roon de (late) opdracht om wat meer naar rechts op te schuiven, als het ware een buffer om de beste Italiaan af te remmen. Dat lukte gedeeltelijk, maar ook na de pauze beheerste Italië in feite het duel. Het verraste met een verrassend sterk aanvalsspel, zette zoals dat tegenwoordig heet vroeg druk en scheurde het Nederlandse team in verschillende delen uiteen. De combinaties oogden enigszins als een kopie van Bayern München, winnaar van de Champions League.

Het was als neutrale liefhebber een genot om naar het optreden van de Italianen te kijken. Daarbij zij opgemerkt dat de opponent een aantal belangrijke verdedigers vanwege blessures moest missen. Matthijs de Ligt, Stefan de Vrij en Danny Blind. Absoluut een verzwakking. Lang niet alle spelers bij Oranje beschikten over genoeg ritme. En bij Memphis Depay bleek andermaal dat hij zich nog niet helemaal op het peil van voor de geopereerde knie kan bewegen. Voor negentig minuten schortte het ook nog aan scherpte. Temeer, omdat hij tegen Italië iets te veel van zichzelf vergde.

Een originele spits valt te prefereren, maar met name Luuk de Jong fungeert het best als pinchhitter in de nationale elf. Quincy Promes en de later ingevallen Steven Bergwijn vielen toch ook weer tegen. Bijna iedereen deze keer, wat aanvoerder Virgil van Dijk zonder enig aarzeling ruiterlijk toegaf. Het was matig, herhaalde hij zichzelf en dat etiket plakte hij ook op zijn eigen borst. Alleen Frenkie de Jong, tegen Polen al ouderwets excellerend, kon zich aardig meten met de Italianen.

KNVB moet snel opvolger Koeman aanstellen

De nederlaag bevestigde eens te meer dat de KNVB zo snel mogelijk een opvolger voor Ronald Koeman dient aan te stellen. Er circuleren tal van namen, als Louis van Gaal, Frank Rijkaard, Frank de Boer, Bert van Marwijk, Henk ten Cate en verzin ze maar verder. Luisteren naar de internationals mag uiteraard, maar het verleden heeft aangetoond dat zoiets ook heel ongelukkig kan uitpakken. De bond had trouwens al lang een kandidaat op het oog moeten hebben. Met alle respect, maar Dwight Lodeweges is uitstekend geschikt als waardige eerste assistent. Het blijft hoe dan ook onbegrijpelijk dat in Zeist niet ergens in een lade plan-B voor Oranje rust…..