PSV pleit weer voor grote veranderingen in Eredivisie, Ajax, AZ en Feyenoord denken mee

Een competitie met zestien teams, herverdeling van de nationale televisiegelden en een andere opzet van de KNVB Beker. Toon Gerbrands, algemeen directeur van PSV, pleit nog altijd voor grote veranderingen binnen de Eredivisie. Dit keer doet hij zijn verhaal in De Telegraaf

"Een Eredivisie met zestien clubs, met eventueel een kampioens- en degradatiecompetitie, zodat je flexibel kan meebewegen met de internationale voetbalkalender", begint Gerbrands. Ajax, AZ en Feyenoord zouden willen meedenken over de herverdeling van de nationale televisiegelden. "Als daar tegenover staat dat wij ons verdienmodel in stand kunnen houden met internationaal televisiegeld en transferopbrengsten."

Gerberands wil dat clubs die in de voorronde van een Europees toernooi deelnemen alle ruimte krijgen. "Nationaal moeten we internationaal volgen. Geef deelnemers aan de voorronde alle ruimte om te overleven, want er staat in de Champions League dertig miljoen euro op het spel en in de Europa League zes miljoen euro", zegt de beleidsbepaler, die ook pleit voor een competitie met zestien clubs in plaats van achttien. 

"Spelen clubs voorrondes Europees voetbal, start dan later met de Eredivisie", gaat Gerbrands verder. "Spelen ze geen voorrondes, dan start je eerder. Met zestien clubs in de Eredivisie – en daarmee dertig speelrondes - krijg je daarvoor extra ruimte in de speeldagenkalender."

KNVB Beker

Ook de opzet van de KNVB Beker moet veranderen. Clubs die Europees actief zijn zouden later moeten instromen in het toernooi. "Ik begrijp de charme van het spelen tegen amateurclubs, maar het voegt niets toe aan het opleiden van topspelers", besluit Gerbrands.