Van Gaal legt zijn visie voor WK 2022 uit: "Ons team is van hoger niveau dan in 2014"

Tijdens de tweede persconferentie in Qatar, voorafgaand aan de wedstrijd van Oranje tegen Senegal op het WK 2022 wilde Van Gaal niet ingaan op de opstelling. De bondscoach sprak wel over zijn visie en verwachtingen van het team en maakte daarnaast de vergelijking met het WK 2014 in Brazilië: "Ik heb van deze groep hoge verwachtingen. In 2014 werd ik met een mindere groep derde. Nu verwacht ik meer", aldus Van Gaal.

De bondscoach ging tijdens het persmoment niet specifiek in op namen in zijn basisopstelling tegen Senegal, maar gaf wel aan dat de keuzes die hij moet maken 'niet moeilijk' zijn: "Ik pas de opstelling aan aan de tegenstanders. Het is niet zo dat ik een vast elftal heb", aldus Van Gaal, die hoge verwachtingen heeft van zijn selectie. "Niet alleen ons team (ten opzichte van 2014, red.) is van hoger niveau. Je hebt een aantal teams die meer kwaliteit hebben dan wij, maar ik denk dat wij daar mee om kunnen gaan en met een beetje geluk Wereldkampioen kunnen worden", aldus de bondscoach.

Louis Van Gaal is als coach niet veranderd

Tijdens de persconferentie werd gesuggereerd dat Van Gaal als coach een rustigere indruk maakt als coach dan bijvoorbeeld in zijn periode als trainer van Barcelona. De coach ziet zelf niet dat hij anders is ten opzichte van vroeger: "Ik ben niet veranderd. Ik heb me wel ontwikkeld en ervaring opgedaan, maar ik heb nog steeds dezelfde visie als toen ik begon. Het 'totale-mens principe' is heilig", aldus Van Gaal. De bondscoach geeft wel aan dat zijn spelopvatting is veranderd door de jaren heen: "Ik pas mij aan naar de kracht van de spelers. Ik vind het spelletje sneller gaan. In Brazilië (tijdens het WK 2014, red.) gaf ik de instructie om tien tot vijftien meter tussen de verdedigers te houden. Nu is dat vijf tot tien meter en is aan hem (Virgil van Dijk, red.) om dat te laten zien", aldus Van Gaal, die daarnaast inging op zijn selectiebeleid. In 2014 had Van Gaal onder anderen Wesley Sneijder, Arjen Robben en Robin van Persie als creatieve spelers tot zijn beschikking: "Ik wil altijd in mijn elftal op zijn minst drie en hoogstens vier creatieve spelers. De rest het team moet in dienst van dat drie -of viertal spelen", aldus de bondscoach, die ook te kennen geeft dat hij het liefst spelers selecteert op de wil om zich te schikken in Van Gaal's visie: "Als dat niet gebeurt, dan worden er spelers uit de selectie verwijderd", aldus de bondscoach.

De volledige persconferentie met Van Gaal en Van Dijk is hieronder terug te kijken: