Wim Kieft over Ajacied: "Je houdt je hart vast als hij aan de bal komt"

De uitschakeling van Ajax in de Europa League is geen verrassing voor Wim Kieft. Laatstgenoemde schrijft in zijn column voor De Telegraaf dat het een illusie is dat Ajax definitief de aansluiting vindt met de Europese top.

Aanhaken bij de Europese top erg lastig

Zolang er geen absolute toptalenten doorbreken bij Ajax is het volgens Kieft erg lastig om je als Ajax zijnde te overwinteren in de Champions League: "Ajax’ toekomst ligt meer in de tweede fase van de Europa League dan Champions League. Hoewel daarin grootmachten meedoen als Manchester United en AS Roma. Waar de Romeinen jaarlijks 95 miljoen euro televisiegeld bijschrijven daar moet Ajax genoegen nemen met 10 procent daarvan."

De voormalig Ajacied stelt dat de Amsterdammers wegens transfers 'voetballend veel hebben ingeleverd', vooral op het middenveld: “In zo’n geval laat het gemis van Daley Blind zich extra voelen. Hij is iemand die het ritme en tempo van de wedstrijd bepaalt, als geen ander zelf tussen de linies kan spelen en anderen tussen de linies kan bedienen. Zo ver is Gravenberch nog lang niet en Klaassen lukt het evenmin om het verschil te maken op kwartfinaleniveau in Europa. Alvarez te zien worstelen, is sowieso pijnlijk”, aldus Kieft.

Sean Klaiber

Kenmerkend was het feit dat Sean Klaiber de geschorste Devyne Rensch moest vervangen: "Je kan die jongen niet kwalijk nemen dat Ajax hem haalt. Toch hou je continu je hart vast iedere keer als hij aan de bal komt. Noussair Mazraoui, Devyne Rensch en Jurriën Timber zijn veel beter en dan liep daar vorig seizoen Sergiño Dest nog rond”, stelt de maker van de belangrijke goal op het EK in 1988

Neres en Antony

Ook is Kieft van mening dat Brazilianen David Neres en Antony al enige tijd ondermaats presteren: "Antony is geen schim meer van de buitenspeler van de eerste maanden. Offensief moet alles bij Ajax komen van Dusan Tadic, hij schoot de bal bij z’n afgekeurde goal trouwens knap in, en dat maakt het elftal kwetsbaar. Eigenlijk is hij op alle drie de posities voorin de beste Ajacied."