KNVB spreekt wens uit en hoopt op 12.000 fans tijdens het EK

Er zijn twaalfduizend toeschouwers welkom in de Johan Cruijff Arean voor de EK-wedstrijden in juni. Die wens hebben de KNVB, de gemeenste Amsterdam en het kabinet uitgesproken. Gezien de ontwikkelingen van het coronavirus kan dat aantal meer, maar ook minder worden.

De gaststeden van het EK moesten uiterlijk woensdag de scenario's indienen bij de UEFA over hoe zij denken dat er publiek aanwezig kan zijn tijdens Euro 2020. De KNVB en het kabinet gaan uit van minimaal 25 procent van de netto capaciteit van de Johan Cruijff Arena. Alle bezoekers moeten tegen die tijd voldoen aan de veiligheidsprotocollen en krijgen pas toegang bij een negatieve coronatest.

Goed om te vermelden is dat het hier gaat om een wens. Het aantal toeschouwers is afhankelijk van de ontwikkelingen van het virus. Op basis van het Fieldlab-onderzoek tijdens Nederland - Letland en de coronasituatie in juni kan het aantal hoger uitvallen. Als de situatie in juni slechter is dan verwacht, zullen er minder toeschouwers worden toegelaten.

'Historisch toernooi'

"Geweldig dat we op koers liggen voor een EK met publiek", reageert Gijs de Jong, toernooidirecteur van Euro 2020. "Dit is een historisch toernooi, waar Nederland deel van uitmaakt. Daar hoort gewoon publiek bij te zijn. Fantastisch dat de minister en de burgemeester van Amsterdam er ook vertrouwen in hebben dat een EK met publiek in juni op een veilige, verantwoorde én feestelijke manier kan plaatsvinden".

"We kijken ernaar uit twaalfduizend toeschouwers in de Johan Cruijff ArenA te ontvangen, maar beseffen dat het coronavirus onvoorspelbaar is en er geen garanties zijn", vervolgt De Jong. "We blijven echter goede hoop houden dat de situatie in juni zodanig verbeterd is, dat er zelfs meer toeschouwers bij kunnen zijn".

TEKST GAAT VERDER ONDER DE TWEET

'Iets om naar uit te kijken'

Het Nederlands elftal werkt in juni drie groepswedstrijden af. Oekraïne, Oostenrijk en Noord-Macedonië zijn de tegenstanders in de Johan Cruijff Arena. Op 26 juni wordt er ook nog een achtste finale in het stadion gespeeld.

"Heel bijzonder dat we als echte voetbalstad onderdeel zijn van dit unieke toernooi", reageert burgemeester Femke Halsema van Amsterdam. "Dit is voor heel veel fans iets om naar uit te kijken. Met elkaar maken we er een veilig, verantwoord en goed georganiseerd toernooi van".