De vleugelkwestie van Slot: Paixão, Dilrosun, Idrissi, en Jahanbakhsh

Arne Slot trad in de topper tegen PSV aan met Javairo Dilrosun en Igor Paixao op de flanken. De twee vleugelflitsers waren onrustig, slordig en niet in staat om enig gevaar te veroorzaken. De twee werden er in de tweede helft dan ook vanaf gehaald. Vervangers Oussama Idrissi en Alireza Jahanbakhsh stalen vervolgens de show en werkten een comeback in de hand. De vleugelkwestie van Feyenoord blijft een lastige, ook voor Slot.

Jahanbakhsh: zes goalcontributies in 605 competitieminuten

Iemand die sinds afgelopen zondag een streepje voor lijkt te hebben op de rest, is Jahanbakhsh. Tegen PSV was de ingevallen Iraniër verantwoordelijk voor allebei de twee treffers die Feyenoord naast de Eindhovenaren brachten. Een minpunt is echter dat hij er hiervoor pas één had gemaakt in de competitie. De meest ervaren vleugelflitser die Slot tot zijn beschikking heeft, was daarnaast nog wel betrokken bij drie assists. Toch lijken de prestaties van Jahanbakhsh nog teveel te fluctueren. En dat heeft effect op de speeltijd die zijn trainer hem geeft; dan is hij een reeks aan wedstrijden basisspeler, dan maakt hij een paar weken amper minuten. 

Idrissi: vier goalcontributies in 472 competitieminuten

Die andere invaller was afgelopen zondag Idrissi, ook hij maakte indruk. Het was de eerste keer dat er na afloop van een duel bij Feyenoord serieus lovende woorden over de linksbuiten werden gesproken. Tot dusver kwam hij in de Eredivisie tot één doelpunt en drie assists. Te vaak was hij niet fit genoeg om iets teweeg te brengen of überhaupt minuten te maken. Toch liet de in Bergen op Zoom geboren vleugelspits tegen PSV zien wat er mogelijk is nu zijn conditie zich op een hoger niveau bevindt. Wanneer de zevenvoudig international van Marokko honderd procent fit weet te worden, kan het alleen maar beter worden. 

Paixão: vier goalcontributies in 578 competitieminuten

Idrissi viel zondag in voor Paixão, die afgelopen zomer voor vijf miljoen uit Brazilië werd gehaald. Zo'n bedrag bracht verwachtingen met zich mee. Toch is het voorlopig nog vaak behoorlijk flets. Net als zijn eerder genoemde collega was ook de Braziliaan pas bij vier doelpunten betrokken. Paixão maakte twee doelpunten en gaf twee assists. Tot dusver lijkt de hoop echter aanwezig dat aan de genoemde verwachtingen kan worden voldaan. Hij maakte recent nog een prachtgoal in De Klassieker en is bovendien pas 22. Slot zal daarom ook weten dat er met de kleine dribbelaar waarde gecreëerd kan worden op het veld, een speerpunt in het huidige Feyenoord-beleid. 

Dilrosun: negen goalcontributies in 1409 competitieminuten

Iemand die in de toekomst ook nog flink wat kan gaan opleveren, is Dilrosun. Van alle buitensopelers die Slot tot zijn beschikking heeft, heeft het neefje van Gerald Vanenburg het grootste aantal goalcontributies achter zijn naam staan. Op dit moment staat de voormalig speler van Hertha BSC op vijf doelpunten en vier assists. Dichtbij een tweede interland lijkt de Amsterdammer voorlopig echter niet. Daarvoor is zijn spel nog te wisselvallig en zijn rendement te laag. Hij is weliswaar bij de meeste doelpunten betrokken, maar kreeg ten opzichte van de andere buitenspelers ook veruit de meeste minuten. 

Patrik Wålemark hoeft vanwege zijn blessure voorlopig even niet meegenomen te worden in het vleugeldossier van Slot en zijn staf. Maar ook zonder de Zweed blijven er vier hongerige, niet top presterende buitenspelers over voor slechts twee posities. Met Jahanbakhsh kiest hij voor een ervaren speler die in een goede flow zit, bij Idrissi zijn minuten een sleutel tot een betere conditie en prestaties, in het geval van Paixão is speeltijd nodig om meer waard te worden en Dilrosun is voorlopig betrokken geweest bij de meeste doelpunten. Ga er maar aan staan, Arne.