Hier kom je alles te weten over het WK 2022 in Qatar: stadions, geplaatste landen en speeltijden

Tot grote verbazing van iedereen wordt het Wereldkampioenschap voetbal van 2022 in Qatar gespeeld. Het zal om verschillende redenen een zeer bijzonder WK worden. Zo zouden de FIFA-bazen geld ontvangen hebben in ruil voor hun stemmen voor Qatar, de bouw van de nieuwe stadions heeft al voor duizenden slachtoffers gezorgd en voor het eerst zal het WK in de winter georganiseerd worden. 

WK voetbal 2022 Qatar

Het WK voetbal zal starten op 21 november 2022 en de finale vindt plaats op zondag 18 december 2022. Met die data is aankomend eindtoernooi ook het kortste ooit. Er zullen 32 landen aanwezig zijn van over de hele wereld, waarvan dertien Europese landen. In totaal zullen er 64 wedstrijden afgewerkt worden, verdeeld over acht verschillende stadions in vijf aparte steden. 

Waarom in de winter? 

Dat het in Qatar in de maanden juni en juli zeer warm kan zijn, is een understatement. Een gemiddelde middagtemperatuur in de zomermaanden van 40 graden Celsius in de schaduw(!) is de normaalste zaak. Uiteindelijk is er besloten om het WK te organiseren in de winter. Op dat moment is het er nog steeds 29 graden Celsius, maar dat beter te doen voor de spelers. Doordat het WK midden in het seizoen valt, zullen alle competities tijdelijk stil liggen. Zowel wedstrijden in de nationale competities als de Champions, Europa en Conference League worden niet gespeeld.

Deelnemende landen

Op dit moment zijn er nog maar vijftien landen zeker van hun deelname aan het toernooi. Uiteraard gastland Qatar en daarnaast ook al de top twee uit de Asian Cup: Iran en Zuid-Korea. Van de Zuid-Amerikaanse ploegen zijn alleen Brazilië en Argentinië momenteel al zeker van hun plaats op het WK. Europa heeft tien landen die al zeker aanwezig zullen zijn op het WK: Nederland, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, België, Spanje, Kroatië, Servië, Engeland en Zwitserland.

Dit wil zeggen dat er nog zeventien plaatsen over zijn en die worden als volgt verdeeld: nog twee Aziatische landen kunnen zich plaatsen, er zijn vijf Afrikaanse landen die mogen deelnemen, voor Noord- en Midden-Amerika zijn er drie plaatsen beschikbaar, daarnaast kunnen ook nog twee Zuid-Amerikaanse landen zich plaatsen en in Europa wordt er op donderdag 24 maart en dinsdag 29 maart nog gestreden voor de laatste drie plaatsen. Als je goed geteld hebt, dan mogen er nog twee landen deelnemen en wie die landen zijn dat wordt beslist via de intercontinentale play-offs. Daarbij strijden vier landen verdeeld over Afrika, Zuid-Amerika, Noord-en Midden-Amerika en Oceanië voor de twee laatste tickets. 

Europese tickets

De laatste drie Europese tickets worden verdeeld onder twaalf landen. Elk land speelt één wedstrijd, als die winnend wordt afgesloten, stoot men door naar de finale. Daar moet men zien te winnen en dan heb je een ticket te pakken voor het WK in Qatar. Eén ding is al zeker: Portugal en/of Italië zal niet aanwezig zijn op het WK. Als zij beide hun eerste wedstrijd winnen, komen ze op dinsdag 29 maart tegen elkaar uit in een rechtstreeks duel. Polen is sowieso al zeker van een plaats in de finale, omdat hun wedstrijd tegen Rusland (wegens gekende redenen) is afgelast. Toch zal niet elk plekje al verdeeld zijn eind maart, want de wedstrijd tussen Oekraïne en Schotland is (om dezelfde redenen dat Rusland verbannen is) verzet naar juni. 

niet-Europese landen geplaatst voor wk 2022 in Qatar

Stadions

Zoals gezegd worden de 64 wedstrijden gespeeld in acht stadions en die stadions liggen verdeeld over vijf verschillende steden. Doha zal vier stadions hebben: Education City, Khalifa International, Al Thumama en Ras Abu Aboud. Het Al Bayt Stadion ligt in Al-Khor. Ook de steden Al-Rayyan en Al-Wakrah hebben een stadion ter beschikking met respectievelijk het Al Rayyan Stadion en het Al Janoub Stadion. De vijfde en laatste stad is Lusail en daar ligt het gelijknamige Lusail Iconic Stadion. Dit is ook het stadion waar zowel de openingswedstrijd als de finale gespeeld wordt. 

de acht stadions voor het WK 2022 in Qatar

De loting

De loting voor de eindronde van het WK 2022 in Qatar zal plaatsvinden op vrijdag 1 april 2022. Nederland zit in pot twee en kan gekoppeld worden aan toplanden als Frankrijk, Brazilië, Argentinië, België en Spanje. Bij de loting worden er met verschillende zaken rekening gehouden, zo mogen er geen landen van hetzelfde continent in dezelfde groep belanden. Omdat Europa meer landen heeft dan dat er groepen zijn, mogen er maar maximum twee Europese landen in dezelfde groep zitten. 

Wedstrijden

Op het WK in Qatar zullen maar liefst vier wedstrijden per dag plaatsvinden. De eerste wedstrijd van de dag begint om 11:00 uur Nederlandse tijd. Zo zijn de wedstrijden om 11:00, 14:00, 17:00 en 20:00. Voor zij die het zich afvragen is het tijdsverschil met Qatar niet overdreven. In de winter is het maar twee uur later in het Arabische Emiraat dan bij ons in Nederland. We hoeven dus niet de wekker te zetten om in de nacht naar Oranje te kijken!