Feyenoord ziet zilvervloot binnenvaren; waar gaan de miljoenen naartoe?

Na de verkoop van Luis Sinisterra en Tyrell Malacia heeft Feyenoord eindelijk de middelen om zich te roeren op de transfermarkt. Hoewel er slechts een klein percentage van de transfersommen geherinvesteerd mag worden in de spelersgroep, is het wel het startsein voor de transferzomer in Rotterdam. Wat zijn de prioriteiten?

Met Justin Bijlow is de keeperspositie in ieder geval ingevuld. Ook achterin staat het voorlopig nog redelijk goed. Met Marcus Pedersen en Lutsharel Geertruida is de rechtsbackpositie dubbel bezet. Daarnaast vormen Marcos Senesi en Gernot Trauner voorlopig nog het centrale duo. Na het vertrek van Tyrell Malacia is er echter wel een linksback nodig.

Chelsea-jongeling Ian Maatsen leek klaar te staan om het naar Manchester United vertrokkken jeugdproduct op te volgen. Op het laatste moment kwam er echter toch een kink in de kabel. Thomas Tuchel, trainer van de Londenaren, zou Maatsen er in de voorbereiding toch bij willen hebben. Apart genoeg heeft de Duitse trainer hem niet meegenomen naar Amerika, waar het trainingskamp van de club plaatsvindt. Veel vertrouwen dat Maatsen nog naar Rotterdam komt, is er echter niet meer. Inmiddels is daarom de naam Giacomo Quagliata de revue gepasseerd. Heracles Almelo zou twee miljoen euro voor haar linksback verlangen.

Op het middenveld staat het blok Orkun Kökcu - Fredrik Aursnes nog als een huis. Als back-ups beschikt Arne Slot over Jorrit Hendrix, Jens Toornstra en de van Excelsior overgekomen Mats Wieffer. Bovendien ziet Slot in Geertruida naast een rechtsback ook een controlerende middenvelder. Op de 'tien-positie' zijn de problemen na het vertrek van Guus Til wel aanwezig. Met enkel Jens Toornstra en Cole Basset zal de Trots van Zuid het seizoen niet aanvangen, dus is er nog een aanvallende middenvelder nodig. 

85 doelpunten verloren

Naast Til en Sinisterra vertrokken recent ook Cyriel Dessers, Bryan Linssen en Reiss Nelson uit Rotterdam. Doordat Feyenoord dit vijftal verloor, raakt het in aanloop naar volgend seizoen in één klap 85 doelpunten kwijt. Voor dat aantal zullen aanwinsten Mohamed Taabouni en Danilo Pereira niet verantwoordelijk gaan zijn. De rol van Patrick Walemark zal belangrijker worden en ook Alireza Jahanbakhsh zal weer meer gaan spelen, maar duidelijk is dat er doelpunten aangekocht moeten worden. 

Met Javairo Dilrosun hoopt de club een eerste slag te slaan. Hij zou de openstaande vacature van de linksbuitenpositie in kunnen gaan vullen, maar kan volgens Slot in de gehele voorhoede aan het werk. Ook staat Wilfried Gnonto nog altijd hoog op het lijstje van de Rotterdammers. De situatie van de Italiaan ligt echter gecompliceerder vanwege het hoge aantal concurrenten in de strijd om zijn diensten. Dat er nog minstens één linksbuiten en één spits nodig zijn, staat echter vast. 

Conclusie

Zo kan vastgesteld worden dat de breedte van de selectie van achter naar voor steeds verder afneemt. De prioriteiten van de technische leiding zullen liggen bij het halen van een linksback, een aanvallende middenvelder en versterking voor in de voorhoede. Om de doelen te realiseren heeft de club nog ruim zeven weken. Het zal moeten gebeuren zonder technisch directeur Frank Arnesen, die door zijn fysieke gesteldheid niet in staat is om zijn functie deze zomer te bekleden.