Zorgwekkende ontwikkeling? 'Ajax, PSV en Feyenoord hebben hetzelfde probleem'

Voormalig KNVB-directeur Eric Gudde stelt in gesprek met het Algemeen Dagblad dat Ajax, Feyenoord en PSV momenteel met hetzelfde probleem kampen: de traditionele top-3 van Nederland zit namelijk zonder technisch directeur en dat vindt Gudde een zorgwekkende ontwikkeling.

Volgens hem is de aanwas van goede technisch directeuren niet groot: "De vijver aan technisch directeuren is veel te klein is. Er zijn voorbeelden van oud-voetballers die hun voetbalshirt uittrekken en een paar maanden later succesvolle technisch directeuren blijken. Maar er zijn er ook veel, te veel, die het niet redden. Dat merk je aan het huidige aanbod. Dat is zonneklaar."

Gudde ziet wel een oplossing voor het probleem: "Om het aanbod van technisch directeuren te vergroten, zou je als KNVB een opleiding moeten aanbieden waar kandidaten met een breed scala aan achtergronden terecht kunnen. Denk ook aan de sportwetenschapper met een voetbalachtergrond, denk aan de econoom met affiniteit met de sport. Denk aan mensen die ervaring hebben op het gebied van scouting. Een serieuze opleiding vergroot de kansen om als directeur succesvol te zijn in de bedrijfstak. En op die manier wordt de vijver van geschikte kandidaten vanzelf een heel stuk groter."