Opinie van de Week! Advies aan Ajax: neem de les van José Mourinho ter harte

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een 'opinie' voor Voetbalflitsen.

De zon overgoten locatie groef herinneringen op aan de historische datum van 6 mei 1970. Piazza del Duomo in Milaan, waar supporters van Feyenoord luidkeels de verovering van de Europa Cup vierden voor de eeuwen oude kathedraal. Iets meer dan 47 jaar later bewonderde de wielerwereld op hetzelfde beroemde plein het roze van Tom Dumoulin als wedergeboorte van de oranje getinte heroïek in deze sport.

Totaalvoetbal uit de polder

Op de avond van 6 mei 1970 leidde Feyenoord in Milaan de lente in van het Nederlands voetbal. Wat een jaar eerder niet lukte met Ajax tegen AC Milan in Madrid, volbracht de rivaal uit Rotterdam in de verlenging tegen Celtic . Op hun beurt prolongeerden de Amsterdammers aan de hand van Johan Cruijff de suprematie in Europa tot en met 1973. In 1974 strooide Oranje op het WK in West-Duitsland de lof over het totaalvoetbal uit de polder over de hele wereld uit.

Bijna vijftig jaar nadien beklijfden twee finales in dezelfde maand mei. Ajax-Manchester United om de Europa League en de ontknoping in de Giro. Met een bijna gelijke intro en een compleet verschillende uitslag. De eindstrijd in Zweden diende als bevestiging van de rentree op het erepodium van de Hollandse school. De duivels spannende tijdrit in Italië zou het nationale wielrennen weer naar de kop van het peloton jagen.

Arrogante Nederlander weet het altijd beter

Zowel Ajax als Tom Dumoulin bezondigde zich in de aanloop aan dezelfde inschattingsfout. Hoogmoed, de bekende arrogantie van de Nederlander, die met zijn eeuwige bluf het beter weet dan de rest van de aardbol. Voor de Limburger liep het desondanks goed af, omdat hij tijdig tot inkeer kwam en openlijk berouw toonde. Als individualist bleek dat simpeler dan in het geval van een heel elftal.

Tegen Manchester United overschatte Ajax zijn kansen, op basis van topprestaties tegen Schalke 04 en Olympique Lyon. Er heerste een soort zoete roes van optimisme, omdat de Engelse opponent zeker niet imponeerde in de Premier League. In de geest van Cruijff waande de Amsterdamse branie zich terug op het Europese toneel. Iets te vroeg gejuich leidde tot een pijnlijke afstraffing.

Afrekening met Mourinho

De jeugdige Bosz’ Boys verwenden de liefhebber met ouderwets aanvallend spel, niet alleen in de eredivisie maar ook thuis in de kwart- en halve finales van de Europa League. In Gelsenkirchen en in Lyon viel echter weinig te bespeuren van een dergelijke demonstratie en overleefde het jongensclubje ternauwernood de slijtageslag. Toch reisde Ajax met een goed gevoel af naar Solna, voor de afrekening met José Mourinho.

De 54-jarige manager van Manchester United wordt geregeld verguisd als beschermheer van het resultaatvoetbal. De Portugees heeft zich nooit iets aangetrokken van die kritiek op zijn negatieve opvattingen. In de dagen vooraf aan de finale in Zweden gaf hij Ajax een hopelijk leerzaam lesje in nederigheid. Een beetje identiek aan de reactie en houding van Vincenzo Nibali na de boze uithaal van Tom Dumoulin.

Romantiek houdt ergens op

Natuurlijk was ook dat theater van de sluwe Mourinho. Ondertussen wijdde hij uren aan een grondige studie van Ajax en de wil om te overheersen. Tot in de kleinste details puzzelde hij aan de winnende tactiek om de tegenstander te verlammen en als in een cocon in te kapselen. Na zijn triomf schamperde hij bewust over dichters, die geen wedstrijd kunnen winnen. Romantiek valt te prijzen, maar dat houdt ergens op.

Ajax verdient complimenten over het afgelopen seizoen, maar het eindigde in de eredivisie en in de Europa League als tweede. Zonder een enkele prijs, wat het overall oordeel toch enigszins zal en moet afzwakken in de uiteindelijke euforie. Het is nog maar de vraag of het clubvoetbal weer meedoet in Europa. Het kan een incident zijn, wat zich in de komende maanden al kan openbaren met naast de Amsterdammers ook PSV en FC Utrecht gedurende de vroege kwalificaties voor de twee Europese toernooien. Want voor alles: onthoud aub de les van Mourinho in nederigheid.

LEX MULLER