Wie is Wilfried Gnonto? Alles over de mogelijke nieuwe spits van Feyenoord

Wilfried Gnonto kan op veel interesse rekenen van Europese topclubs, maar ook vanuit Nederland is er genoeg interesse. Eerder wilden PSV en Ajax de achttienjarige Italiaan hebben. Nu heeft Feyenoord de beste papieren voor de spits en zijn club en speler al nagenoeg akkoord, zo werd afgelopen weekend gemeld. Maar wie is Gnonto? De achttienjarige FC Zürich-speler die recentelijk nog debuteerde bij de Italiaanse nationale ploeg.

Wilfried Gnonto werd op 5 november 2003 geboren in het Noorden van Italië, in Verbania. Gnonto's ouders zijn van Ivoriaanse afkomst. De achttienjarige aanvaller groeide op in Baveno, vlakbij zijn geboorteplaats en begon daar ook met voetballen. Hij speelde in de jeugd bij Suno alvorens hij op negenjarige leeftijd naar de voetbalacademie van Inter vertrok. Als jeugdspeler van Inter groeide de aanvaller uit  tot de Italiaans jeugdinternational en verloor hij in 2019 met Italië onder 17 de EK-finale tegen Nederland onder 17. Tot een doorbraak bij Inter kwam het niet voor Gnonto. In 2020 vertrok de schaduwspits transfervrij naar FC Zürich.

Schitteren in Zwitserland

Gnonto maakte zijn debuut in het eerste elftal van FC Zürich anderhalve week voor zijn zeventiende verjaardag. In zijn eerste seizoen moest hij het vooral doen met invalbeurten. De jonge Italiaan kwam in totaal 26 keer in actie en maakte tegen FC Vaduz zijn eerste doelpunt in het betaalde voetbal. Het seizoen daarna groeide Gnonto uit tot smaakmaker in dienst van Zürich. Hij kreeg meer vertrouwen en kwam acht keer tot scoren in 33 competitiewedstrijden. De aanvaller had daarmee een belangrijk aandeel in het kampioenschap van de club. FC Zürich eindigde op de eerste plaats met veertien punten voorsprong op nummer twee FC Basel en zestien punten voorsprong op nummer 3 Young Boys.

Jongste doelpuntenmaker ooit voor Italië

De prestaties van de talentvolle aanvaller gingen niet onopgemerkt voorbij in Italië. Na een uitstekend seizoen in Zwitserland werd Gnonto opgeroepen voor het grote Italië. De pas achttienjarige Italiaan stond ineens op het veld met Europees kampioenen Gianluigi Donnarumma en Manuel Locatelli. De aanvaller debuteerde in de thuiswedstrijd tegen Duitsland (1-1) en was direct van waarde met een assist. Hij speelde vervolgens 90 minuten tegen Hongarije (2-1, winst) en mocht invallen tegen Engeland (0-0). Gnonto kwam in de uitwedstrijd tegen Duitsland (5-2, verlies) tot scoren, kroonde zich tot jongste doelpuntenmaker ooit in dienst van Italië en verbrak daarmee een record van bijna 65 jaar oud.

Interesse vanuit heel Europa

Gnonto kon al op interesse van PSV rekenen voordat hij zijn debuut maakte voor de Italiaanse nationale ploeg. Later konden er meer clubs worden toegevoegd aan het lijstje van geïnteresseerden. Ajax, Club Brugge, Anderlecht, Olympique Lyon, AS Roma, Fiorentina en Sassuolo toonden belangstelling in de achttienjarige spits. Geen van allen lijken nu kans te hebben op de handtekening van het talent. Feyenoord heeft namelijk de beste papieren voor Gnonto en zou al persoonlijk rond zijn met de Italiaan.