Meerdink in illuster rijtje: hoe verging het de vorige topscorers van UEFA Youth League?

De talenten van AZ legden na een indrukwekkende zegereeks beslag op de UEFA Youth League. Mexx Meerdink, die in de finale nog mocht opdraven en daarin twee keer trefzeker was, kroonde zich tot (gedeeld) topscorer van het prestigieuze jeugdtoernooi. Waar de toekomst van de aanvaller ligt, is de vraag. Zo verging het de topscorers van de vorige edities van de UEFA Youth League.

  • 2013/14: Munir El Haddadi (Barcelona) - 11 goals
  • 2014/15: Dominic Solanke (Chelsea) - 7 goals
  • 2015/16: Roberto Núñez (Atletico Madrid) - 9 goals
  • 2016/17: Jordi Mboula (Barcelona) & Kaj Sierhuis (Ajax) - 8 goals
  • 2017/18: Ivan Ignatjev (Krasnodar) - 10 goals
  • 2018/19: Charlie Brown (Chelsea) - 12 goals
  • 2019/20: Roberto Piccoli (Atalanta) & Gonçalo Ramos (Benfica) - 8 goals
  • 2020/21: niet gespeeld
  • 2021/22: Mads Hansen & Aral Simsir (beiden FC Midtjylland) - 7 goals
  • 2022/23: Mexx Meerdink (AZ) & Bilal Mazgar (Panathinaikos) - 9 goals

2016/17: Kaj Sierhuis (Ajax) - 8 goals

Kaj Sierhuis doorliep de jeugdopleiding van Ajax en schitterde in de Youth League met de Amsterdammers. De spits kwam acht keer tot scoren in het toernooi, terwijl Ajax 'slechts' de kwartfinale bereikte. Sierhuis brak uiteindelijk niet door in Amsterdam, maar schitterde bij FC Groningen en verdiende in het hoge Noorden een transfer naar Stade Reims, waar hij nog altijd wacht op zijn eerste competitiegoal. Hij speelde tussendoor nog op huurbasis voor Heracles Almelo en was daarnaast lang uitgeschakeld met een geschreurde kruisband. Sierhuis heeft nog een contract tot medio 2024 in Frankrijk.

2014/15: Dominic Solanke (Chelsea) - 7 goals

Een andere oude bekende uit de Eredivisie is Dominic Solanke. De spits doorliep de jeugdopleiding bij Chelsea en was in het seizoen 2014/15 met zeven goals belangrijk in de Youth League-winst van de Londenaren. Voordat Solanke voor zijn kans mocht gaan bij Chelsea 1 werd hij uitgeleend aan Vitesse.In de Eredivisie kwam hij zeven keer tot scoren in 25 duels en keerde hij terug naar Chelsea. Een seizoen later vertrok hij naar Liverpool, waar hij één goal in de Premier League maakte verdeeld over twee seizoenen. In de winterstop van 2018/19 vertrok Solanke naar Bournemouth, waar hij twee seizoenen op rij schitterde in de Championship en ze met 29 treffers terug naar de Premier League schoot. 

2013/14: Munir El Haddadi (Barcelona) - 11 goals

Munir El Haddadi is een van de vele grote talenten uit de jeugdopleiding van Barcelona. De Spaans-Marokkaanse aanvaller schitterde namens de Spaanse topclub in de eerste editie van de UEFA Youth League. De elf treffers bezorgden Barcelona de winst in het jeugdtoernooi, maar El Haddadi kon zijn belofte niet inlossen bij Barcelona 1. De aanvaller werd in dienst van de Spaanse topclub twee keer verhuurd. Via Sevilla kwam hij uiteindelijk bij Getafe terecht afgelopen zomer. El Haddadi kwam dit seizoen tot twee treffers in 22 competitieduels en daarnaast vier treffers in drie bekerduels.

Hier spelen de topscorers van de voorgaande editites nu:

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers