Ajax reageert op Overmars-onderzoek: "Werk maken van cultuurverandering"

Bureau Bezemer & Schubad heeft onderzoek gedaan naar het grensoverschrijdend gedrag van Marc Overmars binnen Ajax. De Amsterdammers hebben dinsdag gereageerd op de uitkomsten van het rapport. 

"Het onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat een aantal vrouwen binnen Ajax is geconfronteerd met ongewenst gedrag", valt te lezen in een verklaring op de clubsite. "Dit varieert van foute grappen en denigrerende of kwetsende opmerkingen, tot een ongewenste arm om de schouder en ander opdringerig gedrag". 

Volgens Ajax zijn er geen klachten ingediend door vrouwelijke werknemers. "Maar ze melden het wel, want het is duidelijk dat ze er last van hebben. Alle meldsters geven aan dat zij het moeilijk vinden ongewenst gedrag bij vertrouwenspersonen of binnen de organisatie aan de orde te stellen, omdat zij bang zijn voor repercussies. Het onderzoek bevestigt ook de ernstige aard van het eerder gecommuniceerde grensoverschrijdend gedrag van Marc Overmars".

Excuses

Leen Meijaard, voorzitter van de Raad van Commissarissen, biedt zijn excuses aan namens Ajax. "Het spijt ons dat wij deze vrouwen geen veilige werkomgeving hebben kunnen bieden".

"Samen met de directie en HR gaan we werk maken van de beoogde verbeteringen. De diverse meldingen maken duidelijk dat er werk te doen is, zodat voor iedereen duidelijk is dat ongewenst gedrag niet wordt geaccepteerd", aldus Meijaard. 

Speerpunten

Ajax zal zich inzetten op vijf speerpunten, namelijk op preventie, op geschoolde vertrouwenspersonen, op een specifieke klachtencommissie die ingaat op meldingen, op een voorbeeldfunctie voor de top van de organisatie en op scholing door middel van zogeheten awareness trainingen.