Wordt PSV de eerste club na Ajax in 2007 die twee jaar op rij de KNVB beker wint?

PSV kan het seizoen 2022/23 een gouden randje geven door in de bekerfinale voor de vierde keer in één seizoen Ajax opzij te zetten. Een overwinning in de finale om de KNVB beker betekent voor de Eindhovenaren twee gewonnen bekerfinales op rij. De laatste keer dat dit kunstje geflikt werd was in 2007 door Ajax.

2006 & 2007: Ajax (2x winst)

In 2006 stonden Ajax en PSV ook tegenover elkaar in de finale om de KNVB beker. De Eindhovenaren verdedigden dat seizoen hun titel, nadat ze in 2005 het bekertoernooi hadden gewonnen ten koste van Willem II (0-4). Ajax rekende af met PSV (2-1) door twee treffers van Klaas-Jan Huntelaar. In 2007 mocht Ajax haar titel verdedigen tegen het AZ van Louis van Gaal. De Amsterdammers kwamen al vroeg in de wedstrijd op achterstand, maar Huntelaar zette Ajax op gelijke hoogte. Na 120 minuten spelen, was er nog steeds geen winnaar. Een zeer lange én succesvolle penaltyserie (7-8) zorgde er uiteindelijk voor dat Ajax voor de tweede keer op rij de KNVB beker won.

Tekst gaat verder onder de video

2010 & 2011: Ajax (1x winst)

In 2010 stond Ajax, na twee seizoenen afwezigheid, opnieuw in de bekerfinale. Feyenoord was de tegenstander en door spanningen tussen beide fanschares werd de finale over twee duels, zonder uitpubliek gespeeld. De Amsterdammers wonnen het eerste duel in de ArenA met 2-0 en wonnen de KNVB beker uiteindelijk door in De Kuip met 1-4 te winnen. Een jaar later stond Ajax opnieuw in de finale. Ditmaal tegen FC Twente. De Amsterdamse club begon het duel voortvarend en stond na 40 minuten op een 0-2 voorsprong. De Tukkers deden echter vlak voor rust wat terug en zette de stand gelijk tien minuten na rust. In de verlenging was het Marc Janko die de winnende treffer binnen knikte. FC Twente vierde feest en de Amsterdammers moesten tot 2019 wachten op hun volgende bekerwinst.

2012 & 2013: PSV (1x winst)

In 2012 stond PSV, na vijf seizoenen zonder bekersucces, weer in de finale. Heracles Almelo was de verrassende tegenstander. De Eindhovenaren wonnen het duel met maar liefst 3-0, mede dankzij een prachtige treffer van Ola Toivonen. In 2013 was PSV opnieuw finalist. Ditmaal was AZ de tegenstander. De Alkmaarders stonden na een kwartier spelen al op en 0-2 voorsprong. PSV deed nog iets terug via Jürgen Locadia, maar kon de wedstrijd niet ombuigen in de tweede helft. De Eindhovenaren grepen net mis en legden pas vorig jaar weer beslag op de KNVB beker.

2014 & 2015: PEC Zwolle (1x winst)

In 2014 verrastte PEC Zwolle vriend en vijand door de bekerfinale te bereiken en met grote cijfers van tegenstander Ajax te winnen. De Zwollenaren kwamen in een tumultueuze openingsfase eerst op achterstand, maar bogen deze om en walsten over de Amsterdammers heen. Het duel eindigde uiteindelijk in 5-1. PEC mocht in 2015 opnieuw strijden om de felbegeerde bekerprijs. FC Groningen was de tegenstander in De Kuip en was door twee goals in de tweede helft van Albert Rusnak te sterk. Het sprookje van PEC Zwolle kwam tot einde, maar na het veiligstellen van promotie is er weer reden tot feest in de stad aan de IJssel.

Ajax wist in 2019 en 2021 twee keer achter elkaar de KNVB beker te winnen. Echter in 2020 werd de bekerfinale niet gespeeld. Destijds zouden Feyenoord en FC Utrecht uitmaken wie zich dat seizoen bekerwinnaar mocht noemen. Voor dit bovenstaande verhaal is er gekeken naar teams die twee jaar op rij de KNVB beker konden winnen of hebben gewonnen.